今個新年幾多人比親戚整爛野/被送禮(2)

714 回覆
136 Like 0 Dislike
睇完依個post我覺得我老豆老母真係好好
細細個家教好嚴,去人地屋企連坐都唔係好敢
老豆老母又唔會懶大方,又好尊重我d野,連執屋都唔掂我d野
可能關我老母性格都有啲姑寒事,從來唔送貴野比人,就算係我最貴既都只係送過一部canon 600d比我

PS4 wo, 幾千蚊電器野話送就送邊有咁誇架
正常老母點會咁,無啦啦問人要唔要部ps4?
情況就好似無啦啦有人上黎你問人要唔要部電視呀 要就拎去啦一樣咁誇

唔係個個老母都知部野幾貴 仲有又唔係佢地錢 但面子就佢拎曬 冇得輸

其實同面子有咩關係
送二手野俾人有咩咁有面,要面送全新先係路,冇理由唔識諗掛

再加多句,會收二手野嘅都乞衣啦,喺乞兒面前攞面有撚用咩
記得俾表弟整碎左個lego模型
嗰陣細細個唔識砌老豆整我砌左一晚,聽日就碎左

不過唔係新年搭單搭下講下

唔係個個老母都知部野幾貴 仲有又唔係佢地錢 但面子就佢拎曬 冇得輸

其實同面子有咩關係

樓上有人連電腦都俾人拎左去益街坊呀
啲on9父母要面理撚得你感受咩

樓上仲有個爸打套價值十皮既模型俾人拎左去送俾細路
根本佢地食米唔知價,覺得玩具就係cheap 野或者玩物喪志
奉勸各位巴打如果有細路上你屋企真係最好坐係廳到看到佢實一實,當年就係入左房比個細路掂咗部電腦一陣(電腦擺廳),份IES咁就game over,最尾我一個禮拜加埋瞓得7個鐘先趕得切係deadline前嘔返出黎
真係屌佢老母

有年試過佢地用完中撚左毒

電腦一定唔會俾人掂

做project唔backup
不過電腦一定唔會俾人掂呢樣真

個陣無自己電腦,老豆一部,我同阿哥老母share一部,老母on9阻唔到
有份陳年舊backup,係一個禮拜前嘅version做得個大半,我知錯啦依家做pj每一日upload一份上drive

題外話
乜依家IES 咁認真做 ?
我係12年DSE , 第1[界]
可能無經驗之類,身邊朋友都係9做 ,只有極極極少數係認真做
姐係用幾個用搵資料又出街做問卷咁

我果份係仆街到用一晚既5個鍾作出黎
問卷全部9作結果9作結論9作
到出去PRESENT因為口才比較好 , 講到似層層
最咪拎左上品 8/9 <-我地果時咁評分

而好認真做既朋友因為PRESENT唔太好,仲差過我
由果刻開始先知自己係所謂既第一[界]白老鼠
老母試過幾年前新年趁我買下午茶將我部macbook送左比親戚仔女
部野我自己供嫁
之後仲屌我小家無愛心自私之類
我駁鳩佢
佢竟然威脅再嘈佢就第日層樓唔比我
之後逢親初一,班人黎我屋企拜年老母將我d野送出去,好似懶大方咁。
好似影印機 智能手錶
尋日仲送左我部ipad
每次一屌佢就用層樓威脅我
班親戚就笑住咁收
巴打有無方法反擊?

利申:獨生子 層樓五六百萬

咁撚閪嘅老母都有

一講到唔比層樓到時無仔送終佢地就驚
唔洗怕

你問返佢第時想啲骨灰撒落公海定沙嶺公墓?
一係就俾佢食住一世

情況就好似無啦啦有人上黎你問人要唔要部電視呀 要就拎去啦一樣咁誇

其實同面子有咩關係

唔好講有冇用先,佢地送唔係自己既嘢出去根本冇損失
即係佢地依家可能冇得益,但可能有,而損失就一定冇
咁咪送囉
老母試過幾年前新年趁我買下午茶將我部macbook送左比親戚仔女
部野我自己供嫁
之後仲屌我小家無愛心自私之類
我駁鳩佢
佢竟然威脅再嘈佢就第日層樓唔比我
之後逢親初一,班人黎我屋企拜年老母將我d野送出去,好似懶大方咁。
好似影印機 智能手錶
尋日仲送左我部ipad
每次一屌佢就用層樓威脅我
班親戚就笑住咁收
巴打有無方法反擊?

利申:獨生子 層樓五六百萬

咁撚閪嘅老母都有

你係咪on9嫁,你獨生子層樓唔俾你比邊個佢帶埋入棺材咩 你咪大返佢囉, 以後嘅事以後先算,總之你今日唔好送我啲野比人,你層樓唔比我你捐左佢ar笨

爭氣啲, 自己賺自己層樓, 最多無撚晒錢抽公屋
屌 有無可能成部PS4比人拎走咁誇張呀 仲要咁多人俾人拎PS4.....

有啲係巴打出左去唔係現場
老母懶大方送俾人
有啲係帶埋個喼黎偷野

啲on9老母以為爛銅爛鐵呀嘛

團年前幾日將所有貴重野pack好寄存朋友屋企,或者換過張油壓床pack好d野擺晒係床底,師奶細路應該唔夠掩起,最緊要鎖好房門唔俾人入房

搬出去住啦,反正樓價就快跌倒閪咁

得你一個仔?
同佢講:唔好留囉,樓姐,咁勁送埋比人唔好留比我,最多我自己買,等時你老左等下邊個慘d,人對我好我對人好

等佢第日老左送佢老母閪入老人院等死啦
有冇發現大部分慘案都係老母造成
根本女人就唔撚明男人既玩具對佢地幾撚咁重要
話說以前有養貓
我最錫既係佢,夜晚我又係同佢一齊訓張床,親過我女朋友
有個仆街親戚帶個仔上黎
但係本身貓貓都驚外人,唔鐘意同生面口玩
咁佢想見下貓仔,咁我咪帶佢出房,教佢抱,比佢抱一兩下就算。
開頭都無野,點知我去飲杯水就黎料
佢用隻腳踢落貓貓到,隻貓即刻大叫一聲
咁岩我出黎又見到佢用隻腳追住我隻貓黎了,貓貓嚇到一支箭衝埋黎我到
肉赤到我仆街,抱起貓貓一路掃背安慰一路抱入房
關完房門,我行過去個細路身邊一腳全力踢落佢個肚氣門附近,即刻氣都吸唔到跪係到,吸返到氣之後狂喊

佢老母問咩事,我咪話:無,佢點搞我隻貓我咪對返佢,教佢唔好姐
佢老母:貓姐,細路仔係鐘意同動物玩架啦
我即刻踩住佢個仔問佢:咁你係咪都想試下咁玩?
老母即刻推開我,個親戚黑返面
我入返房鎖門氹貓貓

事後個親戚走左之後老母仲屌我:細路仔玩下咪由得佢囉,洗唔洗咁臭脾氣?好心你改下你d脾氣

即刻嬲撚到拍低對筷子同個碗,大大聲屌佢:玩?個仆街仔踢鳩我隻貓喎,玩?你比我踢一腳,以後咩人上黎同我隻貓玩我都唔撚理,玩唔玩?下?
老母嚇到聲都唔敢聲,老豆都唔敢出聲

D老豆老母唔識教仔,咁自己幫佢教囉
利申:有踢開波

巴打好波
絕對支持以其人之道 還治其人之身
屌 有無可能成部PS4比人拎走咁誇張呀 仲要咁多人俾人拎PS4.....

有啲係巴打出左去唔係現場
老母懶大方送俾人
有啲係帶埋個喼黎偷野

因為遊戲模型漫畫之類既野
父母永遠覺得係玩意 , 唔值錢

不過我諗到我地依代做人父母既時候就會變
自己都知有幾值錢
呢家啲細路真係好自由 即係一啲家教都無呀屌
唔識教仔就唔好生出嚟害己害人啦
當年我屋企既家教係
見到人朝早講早晨 晏就講午安 男既叫哥哥/uncle 女既叫姐姐/auntie
大人講野嗰陣唔可以插嘴
食飯嗰陣要等人起筷唔可以搶
去人地屋企做乜都要問過屋企人 更加唔好講話自己入人地房拎人地野

有無人都係類似咁

same
阿媽管教好嚴 由細到大都好多規距嘅嘢要守
但好慶幸自己家教好

依家啲細路好似乜7都唔識咁
我表妹細我11年 次次黎到都自己拎我啲嘢黎玩
有次整唔見咗我個特別版扭蛋
雖然我好錫佢 但佢差唔多次次黎我屋企都激到我勁嬲
我阿姨(表妹阿媽)性格比較追求自由 唔鍾意喱啲所謂守舊嘅規距 莫講話教好個表妹
明明係兩姊妹 但同我阿媽性格勁唔同

好彩我阿媽份人明白事理 次次見我比表妹激嬲
都會同佢講道理 教返佢做人要有家教
所以表妹愈大個就愈少激到我
雖然間中都有

放牧式管教同有家教係冇衝突的
我由細到大都係老豆老母唔會點管我
例如讀書 課外活動等等
但係禮貌 家教呢啲係人既基本
一定要教 係對人既尊重

咁樣唔係追求自由
係連教都唔撚教個細路
淨係俾飯佢食就當養大佢
唔識做老豆老母就唔好生

因為遊戲模型漫畫之類既野
父母永遠覺得係玩意 , 唔值錢

不過我諗到我地依代做人父母既時候就會變
自己都知有幾值錢

佢地永遠用錢黎衡量價值
奶野就話買返個一模一樣就了事
so99y我係咁硬頸淨係要果個
突然覺得自己老母好好
平時佢執我每一樣野都會過問左先
上年我老母送左成皮遊戲王比個親戚細路
老母
有無見過我箱遊戲王
我見你放係到又唔玩送左個細路
你無野啊,果到成皮野你同我講送比人,一係你比返錢我,一係就比返箱卡我
啲公仔紙洗唔洗成皮野,最多咪幾幾舊水
係銀包拎張單出泥比佢睇,再同佢講,3日內比個答覆我,如果唔係你以後唔洗見到我
我就唔信啦

結果我係自己間卡鋪訓左3個月,期間屋企人所有打過泥電話都cut佢線,佢以後就唔立亂送野比細路
ps:個細路係拎完箱卡開完係我間鋪問我收唔收,但個細路唔認得我
睇完依個post我覺得我老豆老母真係好好
細細個家教好嚴,去人地屋企連坐都唔係好敢
老豆老母又唔會懶大方,又好尊重我d野,連執屋都唔掂我d野
可能關我老母性格都有啲姑寒事,從來唔送貴野比人,就算係我最貴既都只係送過一部canon 600d比我

咪係
老豆老母教就冇好特別講明
但係我由細到大去到人地屋企一定除咗鞋之後就企喺度等人叫你坐先好坐
我所有長輩都唔係嗰啲高高在上型
我連公公婆婆嗰啲都好似朋友咁玩埋一堆
所以佢地都好尊重我
由細到大好少送我啲野俾人
送之前都問過我 我話ok先得
到依家執到我啲舊玩具出黎都會問完我先扔/送
你永遠唔知件野對人地有咩意義
反而我老豆老母唔姑寒都唔會送我啲野俾人
隔幾個月又送枝鏡頭俾我 送到我都唔好意思收
入屋前先簽免責聲明

如間直接或間接導致本人收藏損壞 閣下在屋內受傷或死亡 均與本人無關 最好寫埋自己同對方個名
記得好細個果時 有蝗親黎屋企拜年
蝗表弟見我好多公仔話想要
係老母壓力下我忍痛話好
唯一指左三隻係唔拎得的
其中一隻我叫佢西瓜BB
果時佢已經話好想要 但我講明係爸爸送的唔俾得

點知係佢地走果日 我放學番到屋企
就發現西瓜BB唔見左
老母叫我唔好咁小氣
老豆話買番隻一樣的俾我(但搵唔番)
但我自此以後都冇再同佢地兩母子講過野

事隔十幾年 我到而家都叫佢地一家做西瓜賊
間唔中都會諗起西瓜BB
好後悔想同佢講一句 對唔住 我冇好好保護你

我依家好努力去搵返細個啲公仔 都有啲成果

我仲好記得 係行年宵果時爸爸買俾表妹(提子BB)
我見到都想要 但已經行過左所以冇買到
爸爸果時冇逆流行番去買
但第二日就拎住西瓜BB番黎氹我

我同表妹都好錫兩隻公仔 間唔中仲會帶佢地去見面
點知過左幾年 西瓜BB就俾人偷左
諗起都想喊

好彩冇乜親戚 唔係我d羊仔bb點算
知道親戚同個表弟黎到我屋企實要我送禮
我即刻去書局買左中英數一set補充練習
等佢地來到既時候送比表弟
最後我、我呀媽同表弟阿媽都好開心
表弟塊面黑到啊媽都唔認得

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞