科大討論區 (24) - 熱烈地彈琴 熱烈地waitlist

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
港中都冇報呀
讀thei ,就算唔讀出黎做野,我都係做狗
Thei 啲啊sir照住你搵工so easy
Bse起馬有得撈
Chem eng你唔係first hon 入到少量client 嘅話就諗定轉行
其實入嚟做三年科大仔都唔錯,新年同班姨媽姑姐講自己讀三大,幫自己同老豆老母威番下
一陣入咗Thei 又俾人笑,掉自己同老豆老母架就唔好啦
但我怕到時畢業搵唔到工仲掉架
人各有志,揀咩都好,到時唔好後悔就得
想穩穩陣陣打份牛工就入thei
唔係嘅話可能讀Chen eng都係好事 可以轉行遠離工程

利申 準工程
L ching入咗CEDD做呀sir係到笑鳩我
中學好鐘意讀chem
dse 後入ive
本來想讀chem tech HD
但上網睇的人話呢科冇錢途
所以揀左ive bse 搵食科
本來以為冇機會讀有關chem 既科
點知出左呢個offer

呢家暫時得呢個offer,我估最尾都係得呢個,所以只有 thei 同 ust 呢2個choices
我知好似讀phy多的
中學好鐘意讀chem
dse 後入ive
本來想讀chem tech HD
但上網睇的人話呢科冇錢途
所以揀左ive bse 搵食科
本來以為冇機會讀有關chem 既科
點知出左呢個offer

呢家暫時得呢個offer,我估最尾都係得呢個,所以只有 thei 同 ust 呢2個choices

睇曬上面就肯定
chem eng唔啱你
回想下當日你唔簡chem tech hd 既初心
三年後
只能夠放低幾百蚊散紙
美其名叫家佣

人勁出國另計
Chemical Engineer
A engineer that handles liquid gold
Nuclear Engineer
A engineer that 玩撚完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞