[實際應用]轉線有無必要擰頭望盲點?

76 回覆
0 Like 5 Dislike
考18,19牌唔洗望,點睇?
望到無車就要望返前面

轉右線淨係望右邊有無車

有車繼續望住右邊

望到無為止

咁揸法實危險啦

望到無就轉

望到有就望返前面

會有人望到無車先望返前面架咩 玩命
36 年駕駛經驗,一定要!
我自己都堅持check盲點嘅,
見咁多巴打分享睇黎真係好緊要。

btw 揸車時候隔離位d乘客囉嗦真係好煩
我考完牌渣車先知咩叫望盲點
考果陣真係為擰而擰
落老龍d 交匯處唔望真係玩命
其實又唔係咩位都要望盲嘅
例如,學車過死車返入自己條線果下要望盲
實際上邊有白痴仔會係人地過緊死車果陣,係中間插過去
因為其實無論司機望唔望到有電單車係果到插出嚟都好,架電單車咁行其實一定會炒車

至於cut線,又真係無乜必要睇盲點
只要有良好習慣行緊直路都經常望鏡掌握附近有咩車
根本一早你就知隔離線有架車上嚟,係中鏡消失左,側鏡未見到,咪即係盲點有車囉
同埋,cut線我真係建議自己俾油加速,然後先cut線,cut完再維持一小段高速先慢慢降速
咁做既可以令cut線難度降低,做一做個變速又可以確保你無睇漏任何野

真係要望嘅位,我淨係數到自己小路出大路,入高速等等
只要自己係讓線出都一定要望盲點
因為通常呢d位你塊鏡根本望唔到主線
果個瞬間所有倒後鏡都係垃圾
揸26慣左成日望鏡,要養成習慣隨時留意身邊有無車,有無車要上黎心入面都有個譜
p牌仔,試過早兩個月揸部Hiace 係清水灣出來, 望到左鏡冇車諗住cut 左, 一打燈cut 少少有車呠到仆街,我即刻扭返埋自己線, 原來有部transporter 係盲點, 佢過左我之後啤到我行一行
p牌仔,試過早兩個月揸部Hiace 係清水灣出來, 望到左鏡冇車諗住cut 左, 一打燈cut 少少有車呠到仆街,我即刻扭返埋自己線, 原來有部transporter 係盲點, 佢過左我之後啤到我行一行

所謂你班仆街炸彈,成撚日唔望就cut ,無事係你行緊運咋
小路上公路(斜斜地匯入)果啲一定睇
試過鏡睇唔到,但擰頭望見有大貨車衝緊嚟
因為其實無論司機望唔望到有電單車係果到插出嚟都好,架電單車咁行其實一定會炒車

根本一早你就知隔離線有架車上嚟,係中鏡消失左,側鏡未見到,咪即係盲點有車囉
同埋,cut線我真係建議自己俾油加速,然後先cut線,cut完再維持一小段高速先慢慢降速
咁做既可以令cut線難度降低,做一做個變速又可以確保你無睇漏任何野

祝你好運

所謂你班仆街炸彈,成撚日唔望就cut ,無事係你行緊運咋

以後會望清楚喇

解釋得好好
我平時都係咁
一定望
睇得太多YouTube盲毛片
唔想無啦啦撞死人

上面有巴打話咩一直留路面情況唔洗望
我就唔同意
揸車切忌以為自己掌握一切
路面秒秒鐘變化,你真係可以肯定永遠咁專注?
可能你傾一句計,聽一句收音機,甚至咁啱諗緊野,已經睇漏左
你睇一個盲點分分鐘救人一命
點解唔做足?
自從有次冇望差啲出事,從此我每次cut線一唔100%肯定安全都會睇盲區

+1
上youtube打'唔望盲區'睇下啲片啦
你到而家都冇事唔係因為望盲區冇用,係你靠緊運氣支持你咋!

冇錯,唔望肓點真係好易累死人
揸26表示望多眼洗死咩
唔好同我講明知係盲點你都唔走

有次望少一次,差啲抄低隔離架26,自此以後一定定做足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞