[實際應用]轉線有無必要擰頭望盲點?

76 回覆
0 Like 5 Dislike
今日老豆同我講側鏡虛線以外就望到盲點,
其實係咪真? 有無車真係咁?
講明先我部車無盲點輔助系統。
咁如果唔係,虛線以外其實有咩分別?

其次當年考車擰頭90度為求pass,
今日考完實際應用其實係咪無必要?
shoulder check是係咪過時更危險?

事緣:
今年shoulder check畀人屌到傻話我危險
除左我認我擰頭移動到軚盤危險之外,
我覺得shoulder check無危險。

虛心求學 求各大佬指點迷津
Shoulder check唔望前面梗係危險啦 考試既野你以為有用?你會唔會捋豬腸呀學完車仲
今日老豆同我講側鏡虛線以外就望到盲點,
其實係咪真? 有無車真係咁?
講明先我部車無盲點輔助系統。
咁如果唔係,虛線以外其實有咩分別?

其次當年考車擰頭90度為求pass,
今日考完實際應用其實係咪無必要?
shoulder check是係咪過時更危險?

事緣:
今年shoulder check畀人屌到傻話我危險
除左我認我擰頭移動到軚盤危險之外,
我覺得shoulder check無危險。

虛心求學 求各大佬指點迷津

中過幾次伏,所以已訓練成必望盲點

電單車、有時鬼掩眼,意外就發生
盲點輔助系統 低9能
望盲點花你唔洗兩秒,點都望啦
細車好難睇架,到時出意外就大件事
Shoulder check唔望前面梗係危險啦 考試既野你以為有用?你會唔會捋豬腸呀學完車仲

出路口一定睇,高速公路轉線睇埋中鏡其實都睇到
http://www.ntdtv.com/xtr/b5/2014/07/22/a1124670.html

較好側鏡,shoulder check 都可以擰少啲同快啲。
上高速公路一定睇 其餘就極少
啱啱考到牌出嚟個陣真係淨係望鏡唔望盲點
但有一次係青馬轉汀九個個位cut出去個陣望鏡冇車就出
點知係盲點到有架車呠我
嚇到我即刻扭返入去
自始之後就次次都望盲點
如果你經常留意左右兩側路面
其實好難唔知有車入左盲點
考果陣我擰頭純粹係做樣事實上係無望過
出黎渣過一排中過伏先識得望
考果陣我擰頭純粹係做樣事實上係無望過
出黎渣過一排中過伏先識得望

X2
http://www.ntdtv.com/xtr/b5/2014/07/22/a1124670.html

較好側鏡,shoulder check 都可以擰少啲同快啲。

咁校法真係要d時間適應
但真係唔洗望咁耐
望盲點真係好緊要
自從有次冇望差啲出事,從此我每次cut線一唔100%肯定安全都會睇盲區
自從有次冇望差啲出事,從此我每次cut線一唔100%肯定安全都會睇盲區

我都喺 如果唔喺gps彈個error 出嚟我想噤走佢先再cut線, 應該炒左埋去部180up 嘅車度 (當時喺外國highway)
上youtube打'唔望盲區'睇下啲片啦
你到而家都冇事唔係因為望盲區冇用,係你靠緊運氣支持你咋!

咁校法真係要d時間適應
但真係唔洗望咁耐

其實好易適應。你都唔會望到側鏡有嘢都夾硬cut 出去;加埋個擰少少嘅shoulder check,眼尾已經睇到隔離有無車。基本上唔會有啲你本來需要睇到嘅嘢而家睇唔到。
行路都要望啦
何況係揸車
學神果陣上左好多堂,由一開始為做而做學到明白望盲點既重要性 救左我好多次
公路匯合位/ 架車太斜出會有盲點 要望
泊係路邊成行死車要出車都會望
有d位真係要擰轉頭望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞