[實際應用]轉線有無必要擰頭望盲點?

76 回覆
0 Like 5 Dislike
揸26表示望多眼洗死咩
唔好同我講明知係盲點你都唔走

好多26渣到貼一貼又無啦啦標出黎 擰左頭都好難望到佢
睇你前面有無車行緊

有車而且近/多既,唔會望
因為望果下一慢再望返前面分分鐘會對到前車(in case 咁岩你望後面而前車收慢/cut線)

一般望前鏡+側鏡無車就打燈
打完再邊望住側鏡邊cut線就得

如果你架車唔係大車既更加無問題
試過有26係盲點區
差啲出事
試過有26係盲點區
差啲出事

學車果陣都試過,差d 炒

但出黎渣車之後坐過好多次人地車,冇一個會擰頭轉線

係咪側鏡視野夠廣就得,見有d 鏡中有鏡

倒後鏡係咪可有可冇,貨van 都睇唔到(假設俾貨遮住)
1000000%要望. 為你好咋樓主.
試過有26係盲點區
差啲出事

視野無可能廣到完全無盲點,一定要望。唔望等於搏一鋪,搏贏賺一秒,輸左可能一世唔安樂+
每次都必睇
一黎好有用
二黎有意外大家都唔想 無謂懶個少少
學車時試過無望盲點,差d收左架26皮,以後唔咁唔睇
仲有,其實公路匯合處都一定要睇,我試過到匯合點前一直有睇鏡,準備出時望盲點,先發現原來有架的士9同我平排,之後我收慢d佢又收慢,擺明想陰我!
學車時試過無望盲點,差d收左架26皮,以後唔咁唔睇
仲有,其實公路匯合處都一定要睇,我試過到匯合點前一直有睇鏡,準備出時望盲點,先發現原來有架的士9同我平排,之後我收慢d佢又收慢,擺明想陰我!

今日都試過
行緊中線要準備cut左落分叉路 有架綠的係我左8點方向,我打晒燈兼收慢比佢過,屌佢又跟住收慢,本身以為佢係好心想收慢比我入,點撚知同我同一速度到就到分隔雙白再加速 條好樣擺明見我P想陰我
考果陣我擰頭純粹係做樣事實上係無望過
出黎渣過一排中過伏先識得望

X2

相信成N個人試過 以後都望盲點
未試過俾乘客笑柒
就算笑咪笑,安全至上,平安番到屋企就我贏
揸電單車真係多得個班唔擰頭撚唔少

尤其啲 dc9
要特別小心:
1. 慢線入中線,有機會同時有車右線入中線
2. 路口入高速公路,唔熟悉路面狀況

不過其實多數都望,揸得多就知係幾大機會出事
試過有26係盲點區
差啲出事

睇得多倒後鏡會知後左右有咩車/發生緊咩事
有突發情況都安全啲
盲點真係有
唔係呃你
成架5座sedan咁大架喺鏡睇唔到
臨cut 先睇到佢篤油上
Shoulder check 已經成為自然反應 打燈擰頭轉線一秒內完成 諗唔到有咩原因唔做
其實基本上都唔洗點睇(如果路係冇咩死車同盲點)
最緊要係睇撚住D 26 ZIP
同埋得閒睇下後鏡有冇D來勢凶凶同D 仆街26
仆街有次我行右線
無啦啦係我右邊ZIP出黎
載撚住條女
唔撚要命咁撚樣
都痴撚線
早兩個月有日渣車
我行中線,我 fd 個架行慢線
有架 Prius 行快線,兩架係我前面左右平排咁行
之後兩架車一齊 cut 埋黎中線
電光火石間架 Prius 見到有車同時 cut 埋黎就去番自己線加速走人
我 fd 事後話完全唔知個陣有車 cut 埋黎
望一兩秒盲點呢 d 時間真係唔慳得
試過屎忽痕有次係側鏡望唔到有車,再望盲點,原來人地架26係我後左門,好在無諗過cut線,否則就
貼個圓鏡仔 係側鏡 咪得
無shoulder check過
係望完前面冇危險先望盲點架嘛
嗰下一秒多啲
點樣危險
啱啱考到牌出嚟個陣真係淨係望鏡唔望盲點
但有一次係青馬轉汀九個個位cut出去個陣望鏡冇車就出
點知係盲點到有架車呠我
嚇到我即刻扭返入去
自始之後就次次都望盲點

btw,自此
考果陣我擰頭純粹係做樣事實上係無望過
出黎渣過一排中過伏先識得望

起碼識改

好多人以為考試嗰啲就係多鳩餘
自己唔識思考咁
人講乜佢就跟人講
盲點會因為唔係考試就唔存在架咩
望到無車就要望返前面

轉右線淨係望右邊有無車

有車繼續望住右邊

望到無為止

咁揸法實危險啦

望到無就轉

望到有就望返前面
話明盲點, 除非你塊哈哈鏡睇晒超過90度, ……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞