[隨口講日本歷史] 德川幕未

90 回覆
25 Like 0 Dislike
李仲莊巴打
08 – 壬生狼

正係攘夷派應付外國軍隊之際, 京都亦動盪不安, 尊攘派雖然控制住朝廷, 以京都作為基地, 但幕府同公武派並唔係坐視不理。

新撰組係重創尊攘派既其中一例。近藤勇同芹澤鴨等人成立新選組的前身’壬生浪士組’, 佢地打住保持京都治安既旗號, 實質係要清除倒幕派。係1863年既8月18號京都發生八一八政變, 孝明天皇對長州藩同尊攘派既行為大感不滿, 又指責三條實美等公卿與其勾結, 透過薩摩同會津公武派既力量, 將七個尊攘派公卿同長州藩勢力趕出朝廷同京都。孝明天皇對此大感快慰, 佢覺得呢班人一值利用佢, 又把持朝野, 而家終於可趕走佢地。壬新浪士組係事件中立功, 得到賜名新撰組。

同年9月, 以近藤勇為首既試衛館派肅清以芹澤鴨為中心既勢力, 將新撰組控制,以近藤勇同土方歲三既為首既領導得以確立。而係次年, 發生’池田屋事件’, 為左防止尊攘派係京都重組勢力, 新撰組係京都搜索反幕人士, 最終發現尊攘派既會議場所,就係池田屋, 新撰組決定突襲池田屋, 多名尊攘志士因而被殺同被捕, 同時多名尊攘派領袖被殺。呢個事件就新撰組歷史留名既最大原因, 呢次襲擊對尊皇攘夷運動造成好大打擊。不過有趣既係,作為明治開國功臣既桂小五郎(木戶孝允)係事件中安全逃離。
lm
完?
留名 我ex曾經當將德川家嘅嘢係講古仔咁同我講過

呢句令我信你真係女人…
樓主去左邊
德川幕末未
樓主呢
對哩段歷史非常有興趣
希望樓主繼續講,加油
留名
文呢
唔好爛尾呀
推Netflix 有一套最新講日本歷史既片好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞