[隨口講日本歷史] 德川幕未

90 回覆
25 Like 0 Dislike
留名
pish
05 - 尊皇攘夷

開國之後, 日本人對外國人充滿敵意, 因為外國商人係日本傾銷, 又以低價買入大量日本黃金, 造成通貨膨脹同本土手工業衰落, 簡單D講外國人破壞佢地既生活, 日本變成半殖民地, 變成外國商人搵錢既天堂

同時,佢地更痛恨幕府, 因為幕府無能, 令到日本逼被開國, 受外國列強任意宰割。佢地覺得呢個德川幕府無將來, 質疑其正統性。好多下級武士轉而擁護天皇, 呢個就係尊王攘夷既由來。

吉田松陰係其中既代表人身。
佢曾經係培里重臨日本個陣, 偷偷地上左美國軍艦, 要求美國人帶佢去出國。當然佢被拒絕, 重因為咁坐左一年監。出獄之後佢開左松下村塾,教授門徒各種知識, 亦包括尊皇攘夷既理念。佢既學生亦包括木戶孝允,伊藤博文等人。松下村塾有37人係明治建國後得到官位。

係幕府簽署開國條約後, 佢對幕府已經完全失望, 佢決定投身於倒幕。但佢既行動被發現,吉田松陰同佢既志士被幕府既人殺左。幕府老中(話事人)井伊直弼係極端保守, 係呢個事件後, 佢展開大規模既清算,戒嚴, 將反幕志士殺害, 處分有份參與行動既朝廷公卿。史稱安政大獄。但一年後,1860佢係江戶城櫻田門被反幕志士殺左。呢個事件唔單象徵幕府權威衰退, 更代表下級武士成為反抗幕府既中心, 佢地脫離藩主既束縛, 齊集京都,令京都成為尊皇攘夷既重鎮。同時又熱衷刺殺行動, 對象包括幕府官員,外國人
流明
留明
樓主讀咩科
留明
對日本史好有興趣
樓主
以前AL讀過

利申:History 拎A
以前AL讀過

我想問香港alevel程度有無提個板本龍馬呢個人
坂木龍馬都唔識寫
坂木龍馬都唔識寫

坂本龍馬
坂木龍馬都唔識寫

坂本龍馬

都未講到…
銀魂
係吹水台好難再搵返來睇喎
留名
以前AL讀過

Dse Japan個syllabus cut到去
以前AL讀過

Dse Japan個syllabus cut到去1890明治憲法開始
以前AL讀過

Dse Japan個syllabus cut到去1890明治憲法開始 好悶 講多啲舊少少既分享下
留名 我ex曾經當將德川家嘅嘢係講古仔咁同我講過

Dse Japan個syllabus cut到去1890明治憲法開始 好悶 講多啲舊少少既分享下

所以啲教歷史嘅教師未必識

所以啲教歷史嘅教師未必識

咁你快啲講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞