寵物節賣兔肉 賣家:肉兔非無辜

197 回覆
379 Like 9 Dislike
一連三日的寵物節2019今日(1月20日)煞科,不少寵主都到場購買寵物糧食,不過,部分攤檔售賣的兔耳零食,便被愛兔人士批評太殘忍,惹來一場道德爭議。

記者在寵物節場內繞一圈,發現不少參展商以兔肉作招來,而部分售賣風乾小食的攤位,更售賣毛茸茸的「有毛兔耳」零食。兔主人維維就認為,售賣兔耳太殘忍:「我覺得好恐怖、好核突,我接受唔到!我覺得買呢啲零食嘅主人,心理有啲唔平衡。」她指,家裡亦有飼養貓狗,但並不會購買有毛兔耳作為狗零食。

參展商:不會濫殺野兔

另一參展商負責人Iris指,明白兔主內心感受,但他們選用的兔耳是來自良心生產商,「我哋喺全球最大嘅德國展覽,好嚴格咁揀我哋嘅生產商。呢啲唔係野生嘅兔,佢哋飼養嚟食用,唔係濫殺無辜嘅野生兔。」她認為,歐美比香港更加重視動物保護,而他們都可以接受,港人應該都能接受。

其中一名獲派兔肉貓糧試食裝的寵主Christine說:「我覺得要平常心。唔應該淨係針對兔仔,其實好多動物一出生已經注定用作食用,所以我買寵物糧都會留意生產商係唔係憑良心飼養,有無尊重動物嘅生命。」

兔協亦有在寵物節擺放攤位。《香港01》就上述情況致電予香港兔友協會會長唐雅賢(Shirley),惟對方拒絕接受訪問。

https://www.hk01.com/%E5%AF%B5%E7%89%A9/285156/%E5%AF%B5%E7%89%A9%E7%AF%802019-%E5%8F%83%E5%B1%95%E5%95%86%E5%94%AE%E5%85%94%E8%80%B3%E9%9B%B6%E9%A3%9F%E6%8E%80%E7%88%AD%E8%AD%B0-%E5%85%94%E4%B8%BB%E4%BA%BA%E6%89%B9%E5%A4%AA%E6%AE%98%E5%BF%8D?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama
怎麼可以吃兔兔....
正如香港窮人生仔,子孫注定做奴隸一樣
窮人非無辜
女生不能吃兔兔
雖然係事實
不過咁present出嚟真係摟屌
唯唯?
d生果,菜呀,花呀咁得意
唔應該食
寵物展都有豬耳賣 動物人士呢?
有睇過銀之匙都知,
畜牧業對動物既尊重就係唔好浪費,
肉兔肉豬肉牛都係同樣下場,唔應該有感情。
事實上係
但係喺寵物節到賣
其實俾人屌都預咗
法國佬不知食幾多兔
免免好慘
兔唔係害獸黎?
可唔可以唔死呀?
食我唔反對,但咪撚講到老奉隻兔要畀你食咁撚樣啦
你話弱肉強食都冇咁嬲,乜撚野叫注定俾你食
尋晚食完豬耳 雞翼
兔繁殖又快蛋白質又高,有咩問題
佢係賣緊貓狗零食
唔係寵物節賣,唔通人類的美食節賣?
啲動物生得好睇同cute咪大撚把人話唔好殺嗰啲動物。根本有批人係虛偽人士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞