[華生突破盲腸] 黑人智商比白人低,竟然有基因證據?

87 回覆
89 Like 64 Dislike
真係唔係好明連登仔啲民族優越感係邊到嚟
屌,有時見到啲人唔識扮識真係好撚炆

近五十年嘅genetic study都發現所有關於人嘅特質都係同基因有關(例如身高、性取向、鍾意食咩、有幾鍾意上連登 etc),但係同時所有野都係同環境有關(phenotype= genotype+environment)

同埋 智商同基因有關 |= 某種族特質(eg 智商)嘅差異係因為基因問題

比如香港人人均高度高過大陸,其實可以用香港物質比較富裕去解釋(因為發育時期營養不良會令人矮啲),並唔可以單靠基因差異去解釋

同埋影響智商嘅gene唔係得幾十種或者幾百種,大大話話都起碼有以萬計嘅gene影響智商,而geneticist只係揾到當中嘅20-30%(如果有興趣自己google gwas, genetic variance, iq)
荷蘭男平均iq高過女
美國女平均iq高過男
全世界普遍情況係 男嘅iq比較極端
peak嘅好高 蠢嘅成碌木咁
女就平均
基本上男女拉返出嚟iq係差唔多

btw入u率同iq係兩回事
考試亦唔係絕對公平嘅indicator
就以dse為例 core三文一理
如果將pcb m1m2 放入core
到時女仔弱勢唔通你又話男人醒啲?
所以最好將兩樣分開講
iq唔係最大問題
文化宗教先係
就算你 iq160
但係出世係貧民窟 學hood文化
殺人放火 俾係幾高iq都係危害社會
Too long didn’t read
sor囉
忍唔住啊嘛
我覺得只係要定義到人種,仲要考慮埋唔同人種混合比例,對某樣野 (唔一定IQ) 已經好難
唔係唔可以做呢種研究,而係冇一個大家都認同的定義
但讚好watson班友有幾多個有用你嘅科學思維去檢驗佢嘅說法係咪確實事實先撐?據講佢其實冇做過scientific research back up佢嘅講法先至引起咁大抨擊,咁所謂講事實從何說起?
我想講嘅係連登仔見到褒女人就負評同貶黑人就正評一樣係咁不假思索同盲目
黑人有好大variation
但美國當初嘅黑奴應該有一大部分係西非一帶細範圍捉過去?
同情地理解講黑人點點點嗰d係講緊呢堆人
好似老一輩美國華僑就係四邑人咁
連登精英冇興趣同你學術討論.
最緊要自己直覺認為啱就係啱.
同荷蘭叻有乜分別, 呢班人如果係大陸出世一樣係盲目愛國小粉紅.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞