[華生突破盲腸] 黑人智商比白人低,竟然有基因證據?

87 回覆
89 Like 64 Dislike
樓主高汁

但同生活係二元世界既連登仔講乜都哂氣
條賓州長已經係
黑人平均智商低過白人應該係學術界共識嚟(reach statistical significance),好似都淨係高幾分

但係首先黑人白人嘅between group variation係細過兩個group嘅within group variation,簡單嚟講即係一個普通嘅黑人iq都高過一眾連登on9仔,複雜啲講就係兩個group嘅pdf overlap嘅 area好細(非stat底)

另外就算兩個group得確有difference,但係
都唔知係因為基因定係環境,由於genetic study通常要一個好大嘅sample size(1000+),而iq test又唔係好多人都會做,所以基本上好難知係咩原因,可能係因為black比起white 嘅成長環境比較差,又或者真係因爲基因問題
資優細個唔接受專業教育隨時衰過普通人
無錯
所以我只係指出篇文有address個問題,但係我都唔咁講太多
其實iq test 本身已經有好大問題,psycho 界好多都表示iq test 本身已經係一個low internal validity 嘅teat,姐係根本唔係測緊你智商,係測緊其他野 eg 答題技巧。

因為個test 唔準確,所以用iq test 話白人聰明過黑人就好有問題。用一個測試唔到人有幾聰明嘅test 去做結論話白人高分啲所以醒啲唔係好矛盾咩?

其次,好難搵到一個冇被其他野confound 嘅sample size。就算經濟背景相同,可能黑人會容易啲係學校俾人bully,少啲朋友,或者行出街俾人眼望望而覺得自己低人一等,影響自信,繼而影響需要verbal skills 嘅test 嘅分數。

同埋其實,不停研究白人同黑人邊group 聰明啲係好冇意義,因為有太多太多其他野都會影響intelligence。社會階層,權力,錢,教育背景,老豆老母嘅教育背景,人生經歷等等等等,全部都同intelligence 有association。環境可以影響基因,同時基因又可以影響環境(Scarr and McCartney, 1983),根本分開呢兩樣野喺現實世界黎講冇乜用,除左用科學黎approve 種族歧視之外。
我係講緊
實驗設計(同時包含black and mixed-race)嘅目的係為左釐清之前Scarr and Weinberg (1976)有關mixed-race children同black children既問題
但係呢個並唔係研究目的
篇文係為咗睇下家庭對智力嘅影響
而mixed gene 影響嘅呢個observation
係寫review嗰人提出嘅

// 而唔係有確切證據一口咬定係冇//
// 就算憑概念socially classified 「黑人」「白人」缺乏基因基礎,
都唔能夠否定有機會咁岩呢啲socially classified既族群入面有一啲差唔多接近共同擁有既基因,會影響到呢個族群平均上智力同其他族群有差異//

我一向都係話「無證據顯示」黑人智商比白人低 係因為基因緣故
並且提供其他原因解釋
但係我並無否定未來出現基因證據嘅可能性
事實上上面有人提出嘅論文
都係講緊「黑人」「白人」之間嘅智力差異有可能有其他原因
但係又無講明係基因

當然可能「咁岩」啦
咁你咪舉證囉
burden of proof 不在我身上
上帝都有可能存在
咁舉證責任就響教徒身上啊

// 係有立場,但佢唔係話有證據證實,純學術上既討論,就算意見唔係主流媒體/主流思想接受,點解受到咁既迫害?//
因為佢係基因方面嘅專家
佢發表言論嘅影響力同普通人點有得比?
正如連登仔話法官垃圾,同埋鄭若樺話法官垃圾(假設)
你覺得邊個危害大啲

// 但係一講到種族啲人一聽到唔岩聽既野就人格謀殺人?//
邊度人格謀殺?批評 = 謀殺?
同埋Watson都唔係第一次發表類似觀點

// 未證實到就冇提出既自由既話,咁研究String theory果班人係要執包袱走人?//
咁當然要視乎佢講嘅嘢
本身響歷史社會脈絡
究竟會有乜嘢影響後果啦
我認為Watson有理由知道自己嘅言論係會加深racial stereotypes
如果佢無把握
佢就唔應該講(但係無話唔畀佢研究啊)
OP, 而家都無證據話人類造成全球溫化

全球溫化複雜嘅現象
肯定唔係一兩個因素控制,而係一大堆
你覺得真係會同物種掛勾
黑人體能比白人好, 你睇下100米跑班黑人幾勁
移居香港好多都係1949年前大陸上層人士、精英、知識份子
而後來嘅抵壘政策,偷渡來港人士要過五關斬六將,成個過程亦係一個篩選過程
所以香港人智商稍高於大陸人唔出奇
// 講真如果有人開post話黑人條撚天生長過東亞人
唔通又要辨識到黑人邊堆genes真係特別d
係影響條撚長度先可以討論咩//

重點係
我又真係未見過有人引用peer review paper證明黑人條撚天生長啲
而且我唔認為啲人響講智力嘅問題上完全係開玩笑
佢地好認真咁講人種啊優劣啊之類
正如華生佢係9up
但係重點係佢好認真咁9up
仲要似乎意識唔到自己9up咁

// Shows how there are no 'pure' races: all modern human populations are mixtures of more ancient ones.//
我無睇過本書
所以唔敢講
// OP, 而家都無證據話人類造成全球溫化//
第一句已經錯咗
反駁見
https://www.skepticalscience.com/resources.php?a=links&arg=125&peer=1
首先從來無人禁止你做研究比較分析racial intelligence啊
如果唔係點會有Jansen之類嘅人出文呢
APA篇review都講明
// (See Rushton & Jensen, 2005a, 2005b, Gottfredson, 2005, and Lynn & Vanhanen, 2002, for the view that the Black–White IQ difference is owing substantially to genetic differences between the races and that indirect evidence having to do with such factors as reaction time and brain size is probative.//

重點在於Watson
響無引用理據嘅情況下
一口咬定某個論點
而且個議題一來未有定論,二來本身就因為歷史緣故具爭議性
咁佢畀人批評都唔出奇啊
至於佢畀人褫奪榮耀
咁呢個係頒發機構嘅決定啊
佢地係唔想同racist扯埋一齊
但係無禁止Watson講嘢啊
Watson咁大個人,都唔知講嘢要負責㗎咩?
佢係genetic方面嘅expert...
不過除此之外你講得無錯,佢亦都似乎無做相關嘅研究
所以同基因有咩關係?
如果係教育 / 經濟能力影響智商
我意思係香港人IQ高過中國人呢個例子,
唔能夠證明IQ同基因無關
可以係本身移居來香港嘅人,本身基因已經係較優良,令其智商較高
咁澳洲係唔係應該智商較低? 罪犯集團
push
用常理諗都諗到
先唔講所有族群黑人可唔可以一概而論,係咪擁有近似基因呢點
大部分白人身處富裕社會接受良好教育
大部分黑人都有貧窮飢荒戰亂等問題亦冇良好教育
兩者事實上環境差距咁significant
你根本冇可能排除到咁巨大嘅環境差異對人嘅認知能力造成嘅影響
就算你要喺西方國家搵足夠代表性人數嘅黑人擁有同白人一樣嘅社經地位同資源去同白人一齊做智商測試都好困難
仲要唔只係呢一代喎 只少對上一代都係富裕環境生長先可以貼近白人sample
科學檢驗上已經有先天困難
我唔知點解班人可以理直氣壯咁咬定條友講嘅就一定係事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞