[華生突破盲腸] 黑人智商比白人低,竟然有基因證據?

87 回覆
89 Like 64 Dislike
係連登討論得咁學術咁傻豬啊樓主
認真問下,d人成日話黑人天生肌肉同骨骼發達, 係基於基因研究,定係透過觀察現今黑人同白人嘅體格?
左膠又開始以偏概全
正如你篇文自己講
// Perhaps the most important finding of this study is that when the NNAT was used, the differences between White and minority groups was much lower than expected.
[…]It appears that when large samples of children matched on important demographic characteristics were assessed with a nonverbal test of general ability (NNAT), the groups did not differ substantially//
你篇論文嘅論點同你講嘅嘢基本上相反咁濟

同埋你肯定影響表現嘅factor
除咗control咗嗰堆之外
就剩低genetics一個?
你只能推測有除咗Economic status, culture, education system
以外嘅其他因素影響
學術台比較冷清
打完一大篇嘢無人理就太洩氣
班人九成都冇睇過嗰個學者research
純粹係個結論好符合佢哋喜好就盲撐
個post有人以女人入大學率高過男人嚟講女人智力高啲(或至少同男人相等)即刻係咁畀人負評
都唔知係邊個對人唔對事
都唔知佢哋對黑人嘅憎恨喺邊度嚟
佢哋根本成世都唔會結識到一個黑人
Btw感謝樓主對抗反智逆流以上 幫推
所以話你上面個研究既目的,係為左釐清之前Scarr and Weinberg (1976)有關mixed-race children同black children既問題
但係#1你就嘗試引用呢一段野黎駁斥socially classified既「白人」「黑人」,到底有冇智商差異
咁係咪姐係你用緊一樣完全唔相關既野去駁斥今次既話題?

你講到"唔清楚有邊啲基因同正常範圍智力差異相關"
即係話你認為影響智力差異既基因 "唔知有定冇" 同 "如果有既話唔知邊啲種族/族群有定冇"
而唔係有確切證據一口咬定係冇
就算憑概念socially classified 「黑人」「白人」缺乏基因基礎,
都唔能夠否定有機會咁岩呢啲socially classified既族群入面有一啲差唔多接近共同擁有既基因,會影響到呢個族群平均上智力同其他族群有差異

咁華生都只係訪問入面講出佢既睇法,佢選擇相信係基因影響智力差異而唔係後天影響
係有立場,但佢唔係話有證據證實,純學術上既討論,就算意見唔係主流媒體/主流思想接受,點解受到咁既迫害?
有神論同無神論既辦論一樣都係目前為止無法證實亦無法證偽,呢樣野就可以自由討論,但係一講到種族啲人一聽到唔岩聽既野就人格謀殺人?

一個教徒冇科學根據地相信世上有神存在就係宗教自由,
一個學者對一個科學未有共識既事物有立場有佢自已假設就唔配有學術自由?
未證實到就冇提出既自由既話,咁研究String theory果班人係要執包袱走人?
碌鳩既長度同智商既高度成反比
建議樓主唔好拉埋女仔男仔個case嚟講,嗰時有參與討論,最終都係不了了之
https://www.nature.com/articles/s41588-018-0152-6

睇完呢份再對下黑人白人基因應該就會有結論。利申未睇
你都幾好笑
話發表意見有無 cite peer-review source
而家少少政治不正確 都比你d 左膠屌到傻
邊個仲敢出paper 話黑人智商較低 無paper 出點cite
其實即時佢喺上面chok都真係比到架加車向前
你幻想係個比較輕嘅貨櫃入面你向前跑然之後一野撞埋貨櫃其中一邊邊都可以chok到佢向前
咁係咪唔同品種嘅人確實係有智力差別?
我唔理你個人種光譜分黑白黃定係分到幾十種幾百種, 係咪有啲人種IQ上係比另一個人種優性?
其實點解釋到 係未有難民入侵之前, 北歐呀, 芬蘭 、瑞典、挪威 、加拿大,呢d 都係出晒名既人間天堂,人間天堂都係人去管理姐,咁係咩人去管理而令到個個地方咁好? 當然有難民入侵之後就另計

但係反之,中東 ,非洲就日撚日都掛住打仗,伊斯蘭教 既Sunni 同 Shia 就係因為創辦人死前講漏咗一句,結果兩派打撚到你死我活,打到依家仲打緊,其實成件事係冇意思架wor 。

仲有科學,依家貢獻緊全世界既科技,主要來自邊到?

我自己就有接觸過南亞人細路,青年,
成年人,我係覺得人天生係有分等級。
好多人唔識分
"兩種人IQ有分別"
"同兩種人基因令IQ有分別"
係唔同

最好既例子就係中國人同香港人

好多research證明香港人IQ高過中國人
你認為係100年殖民令香港人基因唔同左咩
不嬲覺得你地好高eq
咁有心機打段essay
連登咁撚多垃圾 佢地淨係識賴㗎姐,撚會認自己廢咩 乜都淨係識話華人乜乜乜,黑人乜乜乜,最撚憎同班垃圾同一個膚色,佢地廢就拉埋你落水話華人基因就係點點點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞