HKCC 2018-19討論區[13] 派grade+reg 科+開學啦!

1001 回覆
12 Like 13 Dislike
佢會講到明 邊隻字係重點 你一定要記住
但係 你無底嘅話 你都係唔好Reg佢
你問佢嘢好似無問過咁 大伏
準備自修喇
點伏法???
fd話佢教書廢 不過好撚手鬆
再推
背1/3字典到
如果可以open book test 就可以滿分
你背野勁或者你真係好有興趣先好讀
你預左有人出面學過入黎屈機
同埋如果你一個sem 6科就真係唔好揀
Gpa god
Gpa god
讀Japanese 1最最重要既當然係背生字,生字默書就唔使講,midterm考試都係六成生字三成文法,而文法都要用到好多生字。生字數量就唔算非常咁多,肯花時間就實背得曬,但啲促音撥音長音極為麻煩,好容易錯,一錯就成個無分,因為你背生字其實唔可能逐粒平假名咁背 ,通常都係背左成個字讀法再寫返啲平假名出嚟(尤其係啲所謂音讀既字,即係個字啲音同中文類近),呢個時候就非常容易漏左或者錯左啲促音撥音長音,所以一定要翻來覆去咁去背同讀。另外日文啲各類量詞日期之類毫無規律幾咁麻煩自己Google我講唔曬,仲有啲日本漢字全部喺啲細微細眼既地方同中文唔同,你唔留意又係成個無分
多謝巴打咁有心打咁多字去幫人,祝你過3爆4
EAS II Calvin Tang
MKT Deborah Tse
想問下去兩個點
Btw Gpa God
承巴打貴言 ,仲有樣野唔記得講,就係jap 1啲分方差好大,可以有唔少人midterm90分以上,又有一大班人廿幾分,基本上要攞a或以上真係要非常小心盡量全部默書功課滿分 midterm90+先得
講得啱,啲人屈撚到我想喊 一個midterm已經好多人90幾分
其實我覺得jap 1都算係幾容易有靚grade 雖然佢將project變做幾份quiz溫得算幾密 但都唔係話溫得好辛苦果隻咯平時啲vocab溫埋都幫你溫緊考試
反而係考你細微位要小心溫得夠仔細就ok mt有啲啲難但考試真係易到仆街 總之你有溫b+會係基本 當然可能都會話記憶力好啲會啱讀
利申 上個sem讀完
不過話時話讀過日文入去Japanese1屈機應該不錯,始終得好少科派到咁多a+
CCN1004 Creative and critical thinking Dr Kong-ngai PEI

CCN1057 Academic English Dr Frieda KWOK

CCN2002 Introduction to Economic Dr Ada CHAN

CCN2003 Introduction to Marketing Dr Alvin WONG

CCN2005 Organisational Behaviours Dr Doreen TSE
求評
CCN1003 CHINESE COMMUNICATION FOR COLLEGE STUDENTS (MR. KONG CHIU)
CCN1101 FUNDAMENTALS OF HRM (DR.RACHEL LAM)
CCN2201 CHINESE FAMILY & CULTURE (MS CHIANG WAI YAN)
求評價
祝各位巴絲過三爆四
1004先啱
請問
CCN1047 EAS2 Kathy LEE 點??
好驚呢科
Cct econ ob
由其是Doreen 教得好好 上堂用中文講 又多例子 仲好nice
祝絲打爆4
Jap1冇底真係唔好亂嚟
明明有溫書都可以炒mt
除咗eas未試過望住份卷咁無助
冇底讀真係要好勤力先得
點為止炒
有冇人eas II 比Jean Cheung 教過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞