有冇人做過詳細智商測試?

123 回覆
92 Like 1 Dislike
小學比老師話我有學習障礙,叫我老母轉我去特殊學校,嚇到老母死,帶左我去政府睇心理學家,結果話我智商125-130到。所以話香港教育真害死人

好多巴打
冇錯,天才也末必幸福,外國mensa都有好多師奶癈老 總之用盡全力去開心生活就 ok
真係醒既 你自己由細到大會feel到同人個差別
我個垃圾小學老師,成日都覺得我成日答問題,但功課又廢,因為驗到有 adhd叫我去驗如果驗到智力障礙就踢我走轉去特殊學校,點之驗到優異智能,條仆街立即改L晒口風,但呢D野我一世都記得。。。我會更努力跌爆佢地的眼鏡
你咁撚大個做...
啱,成日都發覺自己特別多創意同執生應強能力強
又測唔到有咩障礙,只係老母話當時比個學家鬧左一餐話做咩搞到我咁懶
香港小學老師真係膠,見你嘈,多野講,講啲野唔合佢意就針住你
水可載舟, 亦可覆舟,不過七八歲豆丁又點會理解到呢個道理
如果香港教育係唯才是用嘅話 有時分專業來教先好 香港政府只係培養一班'勞工' 局限曬所有可能性,唔係培育一 代人囉 ,懶人先醒, 明知做咩都同一個結果,倒不如開心快活 玩多啲試多啲唔同嘅嘢
你俾得個五歐羅已經證明你係智商70以下
人地個test係for 6-16
你就廿幾歲去玩
睇到要比5歐元果到以為係新潮文,點知樓主係認真
但係feel到自己同人有差別個啲唔一定醒
真係有腦或所謂智力高駛鬼用test去驗證,你個人表現prove everything
真係?其實130先 top 2% 如果你讀 band 1嘅中學,精英班已經有好幾個唔止呢個數,而其實唔少資優其實都並不突出。

120嘅水準只能稱得上夠用,完全講唔上突出
有時係自大 但時間耐左 點呃自己
See烏大龜as example
網上D打飛機test都有人信
唔係搵心理醫生做果D全部都係流野

btw 樓豬比埋錢 應該要除二,66 差唔多
香港一般人除咗行為有問題之外好少人會無啦啦驗智商
即使係衛生署都講明唔會為驗而驗
所以咩精英班Band 1 IQ高啲都係推斷出嚟
而且好多時讀書叻同IQ無咩關係
好多IQ高嘅人都冇咩成就

而且無論用邊種tools都好都設定咗100係平均值
香港所謂全球最高都係107
當然夠唔夠用係睇環境
一般生活輕度弱智都handle到
但比如一般Band 1 尾中學 120已經比人感覺好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞