有冇人做過詳細智商測試?

123 回覆
92 Like 1 Dislike
俾左5歐
笑撚到我
話時話早幾年做嗰啲考 pattern 嘅 test 可以做啱90%以上,出嚟做野一排再做份 test 勁多唔識,得80%左右
因為有Adhd
小學去做過
尋日行過廟街,有個睇相佬話幫我睇個相
佢問左我幾個問題,摸左下手仔
叫我俾100蚊佢,俾左錢之後,佢話我骨格精奇,係大富大貴命,叫我俾多500蚊贈多我兩句

今次發達啦!

邊位巴打黎
放上連登打飛機
你俾得5 eur佢仲唔俾高分啲氹你post上嚟間接宣傳咩
係唔係要做一日嗰種
間唔中就有研究過智商幾多點點點,但其實啲數據點黎?
現實中接觸唔少資優
但一般嚟講120左右已經令人感覺好唔同
就係一般人講嘅醒目 轉數快
曳嗰啲就係古惑 奸
雖然連登仔成日自稱130以上
但現實中120已經好突出 唔係常有
屌你比5歐不如出去自己check好過啦
起碼有份詳細報告顯示你邊方面智商特別高,邊方面較低,唔係就咁得個數字加2句就算
我得48...
得82
算啦上面笑你5歐羅班友又太仆街既

智商係將100為正常人 做既 normal distribution
簡而言之 你既iq test
分數會同正常同年紀既人拉curve

85-115 iq 既人佔70%
70-130 iq 既人佔97%
如此類推啦

但如果大家望過 malcolm gladwell 本 outlier
就會知道 iq 高好似 degree 咁
冇好蝕底 但有都唔等如一定成功

書入面有位 Chris iq 190
成世人都走唔出童年陰影
除左上下電視比人當動物咁問下問題外
佢一生人都冇咩成就

佢指出iq 其實有幾個分水嶺

Iq 70 輕度弱智
Iq 90 難以透過閱讀系統性學習知識
Iq 105 degree 仔 average
Iq 120 post grad / phd average
基本上過左120
你人生成功與否就同iq冇咩必然關係

建議巴打唔好對呢個Test 太上心
聰明與否 都唔及5歐羅可以填飽個肚緊要
我地不如開個低智版mensa
好 但係毒步無得John his iq=height=180...
以前返學有見過IQ test既野,
係香港韋氏智力量表,有分兒童同成人。
其實呢,香港呢,
應該就係得讀左相關master既人可以使用,
讀書果陣,lecturer 同我地玩過少部分,
正常應該係個合資格人士同你go through 個test,
唔係一份卷咁樣。

其實測d野係偏學術d,
依架流行muti IQ囉
你俾錢嗰下已經知道結果了
其實大家都俾IQ 140既樓主撚緊
試過
測完發覺有少少輕度智障
做過 我仲要因為離差太大計唔L到真實智商
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞