有冇人做過詳細智商測試?

123 回覆
92 Like 1 Dislike
我都係 不過我science 比一般人好 講到其他範籌就
做mensa真係好咩 小圈子圍威喂
我純粹係某科考得ok比人叫去考個唔知咩試,然後唔知做乜入左hkage
認真既 iq test 你要搵 臨床心理學家

做 WAIS (成人) 或 WISC-IV 去檢查
網上做到既iq test 通常只側重 圖像推理
文字記憶 推理 運算 其他能力冇太認真檢閱
可信性麻麻
呢d test 做一次要6000-8000港紙不等

你唔係有特殊需要
檢查來真係冇咩謂
通常係細路有特殊教育需要 (high function adhd , borderline mental disability )
先會做呢類檢查
Mensa會員揮手
入會test同網上iq test差唔多咁易
一半時間唔洗做完

利申:無做過正式iq test
viutv早排先做過個節目搵班iq test 130up 訪問
一半人無讀大學
IQ唔代表乜野
細個做過有128
近排做online test都係128
唔知係好定衰
ricky
由你比5euro 果一刻,你iq 應該路過100
比錢果刻證明左你唔夠70
正解

同埋測智商係要十一二歲前做,因為iq test係development psy既範疇,係睇你比起你同齡既心智發展超前/落後幾多

去到成年已經唔準,不過可以驗弱智,比五歐元果位.....
你肯俾錢己經智商有問題啦
上連登自爆
再減30
細個嗰時做過。
出嚟個結果75,以為ok 啦總算合格,後尾先知原來低過70就已經係弱智
原來自己只係弱智高5分,當堂勁sad
用IQ黎打飛機已經夠弱智
其實樓主想知黎做乜
Iq得返75既Ricky哥
哂氣 細個check過係資優,除咗比老母打下飛機之外 我依加咪又係普通打工仔一個
我有個同學去check智商發現係143+-4,然後佢DSE15分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞