做緊高薪厚職駐校社工 你問我答

434 回覆
681 Like 77 Dislike
懷疑虐兒同家暴多
有次幾搞笑嘅係有學生翻翻下學唔見咗老豆要我幫手要報警失蹤人口
原來搭車去勁遠嘅m記打機

其實好on9
做人老竇連自己報警都唔識煩9我
加油。學校有兩個社工,日日都拉學生傾計,基本上學生上一堂唔上一堂,學業都難進步,只求佢地學習到正確待人接物態度

社工有種莫名溫柔聲線,學生一聽會即刻收火,好勁

利申:SEN 學校
係咪u grad先做到?
我記得小學嗰陣去過社工室
玩過裝飾屋企嘅玩具屋
然後個社工可以根據我擺嘅家俬去睇我內心世界
我覺得真係好勁
報乜?女學生under 16當妳朋友同妳講佢同男朋友搞野,妳會唔會報警拉個男仔?
老師同舊生拍拖就真係有
有啲學校會自己俾錢請多個社工/輔導員返嚟幫手
但多數都唔係學位社工 未必識做危機處理
但係有人幫手總好過無
可以幫手食好多minor case同活動
學校就唔使交數
我哋社工條數就完全唔使擔心
正常發揮就一定爆數
我都係fg呀, 輔導下我
驚就唔一定即報
但係一定會通知家長交俾家長決定幾時報
駐校唔易做...以前做ICYC 有成四個駐校聽啲同事日呻夜呻就知唔簡單 你仲要Fg
共勉G啦絲 勿忘初衷
利申:入咗行兩年 依家freelance入校
得3xk話自己高薪厚職 人唔笑狗都
我唔係做蝻校所以都係得幾隻蝻
佢哋唔係sen 但係煩撚到閪咁 又肥又柒又臭又污糟

聽講都差唔多
成日都想試吓扮見人然後閂埋門瞓覺
但係仲未有機會
無錯啊
最近聽屋企人講
佢間學校又有人衰11 唔知係咪你果間
其實有冇人同我一樣睇左"駐校校工"?
讀緊社工,想問市場個起薪點係幾多?要有咩經驗先做到,同埋你點睇學校社工個飽和度
入埋校嘅話
間機構會足point啲?
唔係點31k

如果你講admin level
學位社工個rank已經叫做助理主任
升職做主任就有70k starting
如果無比lump-sum grant食左嘅話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞