做緊高薪厚職駐校社工 你問我答

434 回覆
681 Like 77 Dislike
有咁高咩
識有人幾奀仲要放暑假冇人工
有無搞錯左pa同worker
detail唔清楚,佢degree囉
其實係
係ngo做就算升到max都好難升到上swo
咁絲打你做到阿公又真係屌打我
讀番bsw
Career path 會好好多
你對高薪厚職嘅定義係乜
依啲叫高薪厚職咁私人機構過千萬年薪啲高層係乜,做社工揾幾萬錢又冇權力又冇地位又冇都叫高薪厚職?
以前讀中四果年,有一日學校無啦啦話派左份問卷比我地做,內容好似大概關於我地對會考有咩壓力定抑鬱之類,咁原本學校都有個駐校社工,但因為呢份問卷係外面社工機構搞,之後有一日我無啦啦比佢召見左落去會議室到傾計,佢話係份問卷到見到我份人性格有過度負面能量,所以要捉我去傾下計⋯⋯但其實都好似無咩用,只係見得一次面,又唔覺得有咩作用
到左宜家出黎做野,我都好似一直都未擺脫到呢方面問題,因為試過比唔少前輩話我份人想法太過負面同成日都驚呢樣又或者其他野
做十零年由31K上到70k
我諗對大部份人黎講都高薪既
可能手足你拎500k一個月啦,咁呢d你一定睇唔上眼
CSWO 拎120K你都覺得垃圾
U grad?3大?
我睇咗做校工
30歲仲點讀到
阿迷手足發現
人生羸家
諗起以前中學個陣,學校社工日日番嚟扮工,種下花咁,所以會叫佢做花王
做嘢有邊個唔係為人工?社工唔係義工,逗人工同真心對Client 係無衝突
我邊句有話應該要做義工
你reading拎u?
我意思係做worker唔洗下下講自己個人工
fg a仔都唔算係好值得吹噓既事
正臭西
個學生當你朋友
你就當佢契弟
社工同二五仔一撚樣 出賣為生
死後無間地獄永不超生
追下post先回啦ching
由頭都尾我都無話社工=義工
自己作個pt出黎打稻草人
做youth真係成日都俾人覺得好輕鬆
咁其實個個field都有辛苦
做rehab真係一個幾大挑戰
一方面要面對case同佢家人
仲要面對社會嘅歧視
但係其實佢哋嘅世界好簡單
你真心對佢佢定係會feel到
加油啊
會啊 但係唔多
做社工個人覺得需要有人生閱歷,
一畢業就做唔係唔可以,但就覺好無說服力
人生無咩經過關口就出黎幫人,
社工最重要係個心,為錢只會令你個人愈做愈hea
無心的話,真係好多client福祉都會受你影響
岩!社署做A仔都慘,慘過出面!但SWA條path就好好多,仲可以升孖蛇,人工同A仔有得揮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞