做緊高薪厚職駐校社工 你問我答

434 回覆
681 Like 77 Dislike
社工呢行真係睇就易做就難
當年讀完牌都唔考直接轉行算
公開試成績點
留名先

利申想master讀social work
31k仲想點,好多人忙過你既都沒
你果間咩學校有成80條友有問題
我以前中學社工室長期冇人
我同d同學去打psp
個社工好好人
FG 無乜人生閲歷去教中學生 我諗當傾計對象算
我地唔會用個教字嚟形容,我會覺得自己係佢地嘅同路人,令佢地了解自己多d,講真有好事都係要靠自己,我地只係係陪伴嘅過程中同佢地一齊搵方法同比佢地知道我地係同行
食屎啦你班垃圾社工
之前有個同學交個心出黎分享佢嘅嘢
條濕9社工就拎去做茶餘話題
搞到全校老師都知
好撚仆街
我就是學校外判it狗
完全無未來的工作 好處係hea工
錢又少 又無咩學到 唉
你個仔出貓 你點睇
你當佢朋友講心事佢知
佢就report哂俾全世界
唔係點話人知佢有做野
年中幾多單社工報警
唔知佢地有冇面目再見受害人
翻學試過幾次望完D女女之後要打飛機?
有冇做過學生比人性侵犯/非禮果啲
我曾經係做外展
其實d人以為我地社工同人傾下計收錢好爽
但有冇諗過當有突發個陣,除時要ot到第二日
我都認識一d學校社工
如果有case爆嘅話,要醫院警處兩邊走,因為要驗傷落口供之類
政府做嘢又慢,多數最快要搞十幾個鐘,ssw之後返到學校要寫報告
其實香港社工真心好多嘢做
我所認識既社工 聽完呢d case全部都同番晒學校老師講
仲有果班輔導組 會夾埋一齊搞學生
Sor但都要咁講 蛇鼠一窩 一d好感都冇
點睇學生自殺?
佢係SEN班入面。
佢好sweet,平時係小天使咁,好單純個啲,但一學數學真激死,連加減乘除都有障礙..
可唔可以睇你對黑絲腳
你讀邊間u
唔好以為做band1 ssw係爽
其實band1都好多問題
反而情緒問題為主先難搞
好多都因為讀書壓力而有抑鬱
同埋最近有好多學生都患有邊緣人格障礙(bpd)
令到學校社工更加難處理,除時擔心佢有一日真跳
行為問題起碼可以有方法處理
但情緒問題好睇個人心理,社工最多只可以陪伴為主
同埋社工吸收咗好多負能量,其實令到壓力更加大,好驚講錯一句嘢而搞死人
因經我曾經有段時間日日聽抑鬱症電話聽到我都想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞