[廣東歌] 香港流行音樂討論 (12)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
Dusty Bottle 呢首可能叫Groove Pop
沒錯… should be
見kkbox寫鍾說唔係鍾雪定其實真係903嗰個鍾雪填
等佢自己講啦…
但咁神秘用鍾說呢個名… 鍾雪係hip hop rap個style,又係jace朋友,符合晒所有條件…估唔到呀"說c會作詞
"說
Eric Kwok 終於有新歌

聽後感:全民造星公子Oscar正式派台成為環球唱片新人,其實首歌可能因為係Eric Kwok,所以好好loop。雖然公子唱得平淡咗小小,有待進步,但係以第一隻歌黎講算係係唔錯。佢把聲幾有質感,所以希望公子第二首歌唱功會有大進步啦!首歌超級洗腦,如果9改詞會幾搞笑
講真,222 果4首歌除左oscar果首其他都唔錯
不過預左比較難跑出

而oscar果首...
其實個問題根本唔係在於佢唱成點,係首歌本身都唔掂
真心想dusty bottle 嗰首紅
理性討論,講樣呀kay都已經好樣過hana啦,兩登女神,講唱功hana唱live不嬲都唔算好,中下質素,ginlee一個屌打,講歌質素hana 以劇集歌為主,合作班底同曲風單一,aga不斷試新嘢,曲風多變,贏曬hana啦
Dusty 同 jace 唔錯
Especially 胡鴻鈞,太難開始知佢功力啦… 係有能力作曲架!
Hana其實可塑性都高架,問題要佢去其他公司發展… 但佢依家揾錢期,去其他公司嘅可能性就好低… feel到佢just賣聲唔係做音樂咁(正如你所講創意空間少啦)
叫HANA去其他公司/鬧佢去星夢嘅人都唔知用咩諗野
留喺創富佢已經蒸發咗啦,講到星夢呃殺佢才華咁
近年有邊個真係[全新]嘅新人(非選秀比賽/演員/KOL/Youtuber出身)係做到有成績?
唔好講AGA,佢已經唔算新
exactly 無星夢佢依家邊有咁多人識
又唔係唔知佢唱功一般 無創作才華
即係有自知之明
而家就覺得係林家謙鬥Oscar
要畀多D時間Oscar 仲好後生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞