其實engine係咪真係咁難

68 回覆
87 Like 19 Dislike
YR1唔明正常 YR2開始有APPLICATION 就會知
即使DSE M2 微積分都有講最簡單既APPLICATION啦
EG RATE OF CHANGE 搵LOCAL MAX MIN 搵面積
明明dia sia wia tia 一大堆study
但tender 擺返另一堆嘢落去
成條existing culvert 喺度都唔知, d 嘢照撞埋去
pipe jacking alignment 撞橋墩
無事無幹d 筒又五六米深
市區路無端端有friction course
以前a.maths 教vector, 個miss唔用mechanics概念
剩係話點樣指點樣指就結果出邊一邊
讀到頭都大
依家發達城市專攻電子啦
今時今日嘅科創startup,有邊間唔係玩電子
龍頭科技公司都係電子
正正讀緊電子
玩創業既真係一丈功成萬骨枯
不過讀電子創業既真係有好多代表
電子掌握世界所有科技
無儀器畀你幾叻都無用
讀engin出黎邊有engin做 做地盤炸
香港D N賤仔有一半都係垃圾黎
讀完又咪坐係到比人圍屌
讀完咁耐n展, 考試次次都係背step計數
學左d咩 真係唔好問 知道pass左就算
出黎做野, 有幾何用得番出黎
有時都問自己 有冇揀錯科
好想轉行
玩文件
D in 有咩咁難明呀
vector 就真係唔知噏乜 咩divergence curl 都唔知乜黎
D in 都要搞得咁辛苦就算啦
n展難唔難真係見人見智
好似我呢d小垃圾只可以背哂點做考試執分低空飛過 爛哂grade
考完都唔明自己做緊乜
乜都講record record
樓本唔係做工程 好似小學雞咁
比人搞 打穿你燈喉 你一唔記得影相 同佢補返
明知係事實 都sor9ry無得賠
D仆街大佬幾皮野人工 乜都點晒你做 太多不能盡錄
難在太多野讀
難在有人發明到先勁
不過我地都係讀人地發明出黎既科技
無乜自己idea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞