其實engine係咪真係咁難

68 回覆
87 Like 19 Dislike
我知真係好難 所以外國個啲最top先讀到
咁連對於最top個班都係好難 所以對於香港讀個班邊緣分嘅人咪相對地好撚難囉
如果香港讀醫個班去讀engine 會唔會相對地冇咁難呢
啲N展毒撚日日叫春話乜都唔明 會唔會只係佢地太廢
利申N展仔
有冇N展仔IT狗入黎吠兩句
淨係識計數實唔難架
最難係application,點樣將啲concept同theory應用返出黎係好難
巴打好似有啲經歷咁
more
問題就係隔離啲毒撚同學仔普通數都計唔撚掂
application 佢連讀緊咩都唔知
樓主, 做狗辛唔辛苦?
UG要過關唔難
但要明晒concept 就好難
原來外國最top先讀到
我同個加拿大frd話讀engine唔怪得佢好羨慕咁
美國名牌大學嘅engine科SAT收分拍得住medicine,
專攻engine麻省理工排名係高等院校之首,但係香港就淪為低收分低收入學科。
鳩up,發達國家起好晒重玩咩civil,你估好似港共要送錢、中共要刷gdp日日起完又拆拆完又起咩,其他engine先係好啲
Civil 玩research 都係搞material 果d野 姐係去番material science
見個civil fd 做research 都係玩material
傳統起樓果d無乜research 做
利:9up non civil
邊到13分civil咗正?
cu engine 16就入到
香港教數最唔好嘅地方係
開個maths堂俾你扔一堆野俾你
又唔講你實際理解上有冇咩應用

e.g.
無啦啦叫你學d/in
又唔會有人用距離/速度/加速 with respect to 時間
呢個咁好嘅例子
去話俾你聽d/d兩次,in/in兩次係有咩用

個垃圾a.maths阿sir淨係識講limit tends to 0
然後又喺度畫返本書個解釋
喺度切切切
切你老味咩
睇本書睇得明洗撚上堂
我都覺得係 明要點做就容易
明點解要做就好難 讀完pass埋都唔知點解要學
ive civil hd一定唔止收13分
睇下咩數
展數多數最好要有engineering meaning
有d engine math 搵數佬教
教到勁抽象
當然engine 人讀讀數最好都知個proof 但唔洗太深入
識用 用到 做到research 有performance 就夠
真係做工程設計係好難
可以做到提高效率同節省資源
但香港嗰d 設計全部都係抄返黎
全部都over overdesign 就唔難
12呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞