其實engine係咪真係咁難

68 回覆
87 Like 19 Dislike
基本上有手有腳就收
點解連登校園台咁多engine人
香港果啲根本就無design過 A字頭嘅公司求求其其出完tender就拎落地盤起
去到起時先發現個design錯完全無可能做到
外國d 電子 同工業 真係諗點慳cost 做幾多kk 件
點將件野慳1蚊 或者整個assembly 慳到時間
一件慳2秒 1kk件 條數就好襟計

但香港讀呢兩科收分低收垃圾都算
最慘係 未畢業已經諗考龜考ACO
想識多d讀文科既人
在外國,industrial engineering 係神科,
在香港,industrial engineering 係水泡
香港以前AL有科叫applied math, 正正係教學生點樣將d高等數學應用到日常生活中

stat真係教你一個population點樣拎data先有代表性, 同正確率有幾多
ode除左計速度,仲會有少少non-linear system既互動
vector係engine就直頭係最基本既數
numerical會教taylor, physics最常用既estimation method

上到大學最常既用數仲有linear algebra, complex number(fourier transform), 如果你數底唔好基本上工程野都唔會特別好
毒撚登
mech仔表示好頹
science難啲
唔使數都可以屌打你

利申:溫緊organic chem
後門狗 好打極有限
連登最多n展仔

政治工程
你做嗰陣時係個操作啫
點解d一次係maxima?
點解d兩次係reflection point?
你齋計,明其實做緊咩咩?

搵個波
掟上天落返黎
拍埋片
慢動作重播
已經plot到3張圖出黎慢慢講
就算中四physics又好,最簡單嘅d/in嘅概念
已經解釋晒
樓主讀下就知
其實好l簡單
走堂+考試唔使溫書 都輕鬆first hon
冇物理/數學咁講天份掛
但workload邊個多d就唔知
風 地震 泥 大把野做。
每屆唔過3成人準時畢業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞