做咗近十年healthcare industry,你問我答

179 回覆
3 Like 14 Dislike
Top 10啊
冇GCP都叫到~20k 咁我咪真係好低
但我得普通degree又唔係HCP
不過都唔該曬先

師兄你係呢行做左幾耐呀?都係諗住一直做上去?
年資尚淺 見識有限 講多驚自爆
都係見步行步
做多排睇會唔會轉pharma 或者 其他post

宜家CRO增長最快係大陸
好多時香港team都係under大中華區

無奈香港人口同資源都有限
係呢行未來想行得遠 可能免不了要relocate
個人認為香港已經冇乜空間做clinical trial
HA班醫生已經忙到7彩,揾鬼同你做study
不過講career path,CRO算唔錯。我見大部份CRA做5年左右都上Manager grade
GCP 入到去會有training...其實唔太難學
20K好過大學RA啦...而且升得算快
BTW做左咁耐,CRO同事算最好
係呀 都見過醫生興趣做 但唔夠人手又冇時間

Ching都做過pharma同CRO?
有得relocate都好呀
有時覺得襯早有得走就走 唔好留係香港
樓主覺得係CRO撈一兩年如有MSL offer抵唔抵去?
定係係大廠Med Dept無MD/PharmD最終難上位
巴打有無興趣留TG?
ching 好似有怨氣喎
之前做CDM?
相比CRO,大廠medical dept的確又難上位好多。MSL人工係點都高過CRA,不過都幾惡做,又要服侍自己老細,又要服侍commercial班人
冇MD/Phd可以博下日後去細廠發展嘅
不過我建議如果CRO做得好地地就唔好跳船,好易後悔一世
做sales做到好迷茫
係香港做呢行份人工真係唔夠用
曬銀時jj 想搵巴打指路
唔知可以搵乜做,依家搵緊藥廠相關既工作,唔知o岩唔o岩自己
樓主可唔可以加Tg 討論下
thx 巴打
Tg :
t.me/Akktty
可以既話加埋我
http://t.me/jaedoris
師兄我上年3大science畢業之後入左呢行,想問你多d野,可以的話請加我telegram

t.me/pigzzz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞