做咗近十年healthcare industry,你問我答

179 回覆
3 Like 14 Dislike
一時時 不過有得claim
RN 咁好pay都唔做
今日resign了
裸辭?

雙糧已到手,唔撚理佢啦
做過藥廠,暫時都諗住揾番呢行
宜家呀化喺藥廠好唔好景?講緊多唔多請fg, 易唔易升
Regulatory affairs同medical affairs邊邊要呀化多啲
Sales 心聲 條數年年double digit升,香港得咁大
總有一年會short數、越揾越少錢
CRA而家唔算低啦,入職都2萬幾,幾年過3萬
唔太廢嘅人做多幾年都升manager
呢個真,公司點都想儘辦法另你唔到數,所以好多後生sales都做唔長,除非轉到marketing
CRA係咪一般入職都兩萬幾 assistant升上去得18係咪即係低
係呀 唔好意思講得唔好
介唔介意透露係邊度做?
MNC pharma定Mnc CRO? 定啲本地廠
好似比想像中低喎
而家先睇返個post
MNC CRO呀
咁好似真係低咗啲
其他welfare呢?
試下跳槽啦
大學CTC assistant都出到19k
點轉入regional做
要到數 要幾chur ?
做Local 工作內容係唔係 就係去醫院/ 診所 sell醫生?

另外想問點為之性格岩 賣藥/ 賣機?
份人係咪需要好social 好好傾 , 定啲醫生姑娘咁忙 大家都只係講重點 講藥/機為主?

唔該
不過有雙糧多假同事都好 睇下黎緊會加幾多人工啦
搭單問下一般MNC CRO CRA I 人工大約幾多呀?
你果間Top 10定Top 4?
我估無GCP exp 都叫到~20k
但好睇U 同 degree
本身係HCP應該有advantage

Btw個人認為係CRO撈要有不進則退嘅覺悟
呢種靠盡多做trial搵錢嘅商業模式
對cost同efficiency都好sensitive
唔會養閒人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞