做咗近十年healthcare industry,你問我答

179 回覆
3 Like 14 Dislike
要入x-ray房做野?
有時要

不過主要都喺醫院office見客多
其實係咪只有讀pharm既同sales先會有好前景,藥廠黎講

可以咁講

個人覺得sales前景都麻麻,10個先得一兩個升到上去,其他好多都轉field

反而做supporting function仲穩定

phd入去做咩post? msl? RA?
老實講。真係低。。
你以家已經係management grade?
唔係
轉field你指轉去device定轉出healthcare industry
似係 CRA (clinical research associate)

我入行時係做呢範,其實唔錯

好後悔轉咗其他位
離開healthcare
咁你有冇做過medical sales?想知多啲呢行
你大學讀邊科
而家仲有咁筍咩
我聽同事講,上司會得閒打來問你喺邊,你話你喺QMH呀,咁你而家去7-11買支水影張收據睇下

不過每間公司文化唔同,我見有d真係好爽
biomedical
冇做過,不過經常一齊行
好慘…healthcare跑岩product d客係自己摸上門,轉番出去好大反差,同重新黎過無分別
但咁樣比人一下炒左都好危險姐
識人做cra.. 做幾年人工都已經3xk.......

都好多工你可以試下。始諗你個機會成本比較低
-轉返去 clinical research
- msl
- 政府 科學主任
- finance sector都得
當年入行做CRA得萬幾,而家見jobsdb 3x-4x都有

可唔可以詳細講下finance sector有咩啱做?
medical sales真係好睇product,同時好多外在因素

做得好地地,隨時一份paper話隻藥唔得就可以收皮

不過你係有料嘅話,轉其他廠都實有人請
呢行炒人都唔係乜野新鮮事
我做咁耐都見過唔少 (包括自己 )
有時俾人炒完轉個頭出去仲好過之前
啱嘅

不過你話4萬幾一個月,應該係top sales...仲要係比較專的speciality (e.g. oncology, haematology)
3xk應該係完全唔使跑數?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞