中五學歷 好想入行做it

120 回覆
2 Like 62 Dislike
咁香港都係得十幾間投行姐,但仲有二千幾間上市公司,都未計其他中小企同vendor。

但香港每年it related graduates 得1000左右,cs得600左右。當矽谷係top5% it人,按比例計香港就係每年嘅top30-50人,每間大公司/投行每年請1-2個已經請哂呢top 5%。

中國,美國,印度都有大量供給,佢地top5%人都多過我地全部人,無可比性嘅
真係做熟先算啦
得中五 公司又有理由壓價
比佢做幾年睇怕連20k都無
香港都無top comp
同埋香港中小企嘅比例好似係世界前列
做一年12,3k寫下爛曲
推 好想做it...
做啦做啦
學新野係咪無用?
Jobsdb請人要jquery xml asp php

我學左react redux nodejs
你學完先同我講啦
學舊野(jquery xml asp php..)打底再學新野
學新野冇底最On9
諦用Google咪得
唔洗問啦 夠料做programmer既人係會識自己google自學 唔洗人教

事實係大把人讀完cs degree都唔識code
好多都係埋左位先邊做邊自學(唔好期望有人會教你) 做唔掂果d會自己走

不過就算做唔成p仔 it都大把位
helpdesk support, operator 果d真係有手有腳就請
support果D 16,7k
坐成日得幾個call
又可以上下網玩下手機超HEA
其實data center operator果啲 好多都係要求中五學歷
平時做啲野都有哂程序跟住做 夠鐘就收工有人接更

唯一問題係要on shift 姐 都好過做看更啦
整多一個禮拜side project 就send resume搵工
希望搵到工
有無用redux
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞