中五學歷 好想入行做it

120 回覆
2 Like 62 Dislike
自己諗
IT狗雖然賤 番工比人笑
你諗下坐冷氣房長期對機英文唔洗勁
唔洗搬搬抬抬
點都好過做D高危工作
OU頂咗IVE嗰位啦,平衡咗practical 同theory,最緊要係佢係degree。Degree 近呢三年變咗門檻,越黎越多要求bachelor grad,數學/engin 都冇所謂,總之有少少related 都當係

IVE FG 好多人應學唔學,一開波就學吹水,有咁大吹咁大
份CV寫識Java AWS JS Git
一問落去連for loop都搞唔掂
AWS問佢識啲乜就支吾以對,起普通LAMP,逐項逐項問冇樣識,最後就話其實只係聽過阿Sir講過

屌咁兩年HD佢學啲乜 日日返學打機走堂鋤D?

老實講死攻if loop都唔會搵唔到工啦
18k 請fg請左兩個都留唔到兩個月
直情係唔想寫曲果隻
出面根本無人想寫曲
所以話請唔到人
唔好講正常人,搵個肯留低寫code多過半年都難

IVE好Degree好走堂走足咁耐,又靠出貓抄功課過骨就唔好問點解搵唔到工

如果要請個乜都唔識嘅請個為錢轉行仲好。起碼為錢佢唔識都要諗方法學識
寫爛曲
你講嘅冇錯,但香港有幾多公司肯俾時間你玩

我話做Code Optimization 都俾人屌哂時間
咪惟有自己識算數

Degree grad得係應該要識你講嗰堆,但on job邊撚個俾時間你做,你有時間apply 令到自己「記得」係本事,但我夠膽講香港10個入面冇1個記得哂

喺香港講呢堆係正確但離哂地
大陸都成堆你講嘅廢柴,你唔洗錢請?你公司唔洗撈落去呀

唔好FF太多,中國印度大撚把垃圾,歐洲都唔少
香港拉勻全世界睇已經係中上水平
香港請個in house返黎寫d野得10個staff用
又唔係google、QQ果d過億人同時用
講咩algo big o
用到就得啦
香港根本無大既web company
自然唔洗依d
唔係香港人廢,係環境需求唔同
需求唔同
請得個人返黎如果會搞到公司負增長我諗佢都留唔耐

對香港大部份公司黎講,”Application level” 已經足夠improve productivity ,咁你覺得唔值大部人都覺得值

應唔應該識同實際上需唔需要識係兩回事

香港只有Finance 需要,同俾得起錢請識你所提及嘅有能之士

有幾多人入去做你有眼睇

Thread / Big O 呢堆theory 喺其他field嘅價值相對地低

你間公司俾得起錢同適合俾錢去請呢堆人,係你公司本身嘅行業性質相關,但香港大部份都唔需要係事實
香港IT人工同日本相若,點算middle to top pay

歐美同中國就算top pay

你講嘅就theory,有心上位嘅就會自己pick up返
香港要搵兩餐絕對唔會冇得撈,睇黎你係由一開始就入頂尖圈子所以先會有咁諗法

IT世界熟你講嘅已經係頂
下面好多層

爛code main唔到->爛code Main 到->正常code->有performance 嘅code->又睇得又快嘅code
Blah blah blah
香港有幾多人呀
25k其實先係今時今日FG岩岩夠洗既錢
食個飯都40幾蚊,劏房都3,4千
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞