中五學歷 好想入行做it

120 回覆
2 Like 62 Dislike
渣癲溫
同某間T字頭既一樣都係請弱智 / FG 黎做
有冇咩係適合0 it底既人上手
programmer[img]assets/faces/lm2/bye.gif[/img] [img]assets/faces/lm2/bye.gif[/img] [img]assets/faces/lm2/bye.gif[/img]
識反包皮就入到[img]assets/faces/lm2/lick.gif[/img] [img]assets/faces/lm2/lick.gif[/img] [img]assets/faces/lm2/yo.gif[/img]

咁要學啲咩
自學左啲先啦
連登仔IT = 程式編寫員
Java/ Asp.net
識呢樣是但一樣搵唔到食
我出街比電車車死
唔洗精/熟
[url]https://damp-taiga-46923.herokuapp.com
[/url]1. facerecognition
[url]https://hong-kong-news.herokuapp.com
[/url]2. hk news

比D意見
睇咁多理論冇用
program愈多理論愈唔實際
太多理論都唔知點用,好快放棄
應該搵個大小小example拆出來睇仲好
python呢D好小工
人地唔會因為你識python而比高D人工
我覺得簡單主攻Javascript, Java好夠

想整多個要用backend既project
7k 一個月 要OT 返六日半 ok?
我勸你咪制 ... 讀書讀到你仆街 .....
見工無相關大學, 難見工 ... 剛剛出黎做已經要考 technical certificate .. 年資多左又要考 IT management .....
回頭是岸呀 .....
[url]做政府aco文書都好過做IT
2零歲到入職, 12年到MAX,先30頭 PT15 連通脹應該4萬中, 排隊升一級CO又多萬幾
,再升一級再多

1.唔會怕中年失業,可以keep住升職and加人工
2.可以住緊用公務員隊申請既公屋/居屋, 唔洗煩住屋問題
3.有1x-2X日假,請假又唔難批
4.每月有5%+(1x-2X)% 強積金幫你供,過試用期後就慢慢加
5.朝9晚6少OT,就算要OT都可似claim返
6.唔洗擦鞋保住份工,有理既可以話返上司轉頭
7.放工唔洗keep住進修,怕比後生取代
8.work life balance,放工就放工去邊玩,照顧屋企人就得唔會比工作搞到冇曬私人時間
9.幾年換一次位,有好有唔好,但唔洗一世做同一個位同一樣野
10.一年2次加人工 1.通脹2.升pt
11.2公婆都係ACO既 人到中年10萬8萬月入實有
12.唔會好似IT咁 讀書又一班仔,做野又一班仔,女都唔易識 ,到中年要供樓,養仔女時跟唔上時代轉變 失業就慘

2A3O officer,AP , EO ,紀律部隊更加比做IT 有前途, 2x至4x K起薪
point 22 以上好似仲可以申請供樓資助,約10年 每月有幾K 至 1X K
真正做左政府工,就明白有幾好 同穩定 安全 唔會怕 中年失業連住屋都有問題[/url]

真係想做IT既,又唔怕提早白頭髮, 胃痛
最少讀個HD, 想做P就 個2年玩多D leetcode,github,
想做security 就報cert
中五入行 你係自己玩緊自己 HD都冇極難上位
癡線
It too easy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞