抑鬱症留家一年,老母迫我做野

159 回覆
1 Like 5 Dislike
我以前抑鬱唔算太嚴重 但會驚同人相處 會遠離人
但過一排發覺唔可以再咁落去 所以有時會自己出去行下海旁 坐下船 行下山 靜靜地去散心 等個心情無咁差 再試下搵下啲唔洗點見人既工
其實我有好多病症 可能仲勁過你。但我冇覺得自己有抑鬱症 好驚出街驚同人講嘢有呢啲係基本。。。。。。去新環境會成日瞓唔着。 朝早肚痛毆 想死想跳樓都係基本 。。。。。但都迫自己出去接觸人 迫你自己改變
慢慢試下搵part time黎返
反正日日留係屋企都解決唔到問題
不如出去試下對人
同埋我變到好撚唔中意小朋友,亦好怕佢地,因為佢地唔會掩飾見到你個樣既驚恐同嫌棄,我見親會避免同佢地有眼神接觸

啲小朋友特別係啲肥仔好鍾意亂講野 人身攻擊
其實樓主痛苦既根源係因為個樣,如果fix唔到個樣其實其他野都冇用,除非看破紅塵,我而加雖然已經好左好多(透過開刀整容同減肥),但過去痛苦左廿年既經歷仲係令我有陰影,成日形住比人笑,而且都扭曲左我既性格,我好憤世,好撚憎d天生就生得靚既人,覺得世界好撚唔公平

咁你由幾分樣去幾分樣
你根本想像唔到點解果d三唔識七既人可以對你咁侮辱,咁唔當你係人去傷害你自尊,做出一d好撚過份既行為,我保證有人對佢地咁做,佢地即刻喊撚住返屋企搵老母,所有野只係因為你樣衰(而哩件事亦都唔係你想同你突燈咁做成),但你就要食撚曬,我覺得我老豆老母都係欠撚左我,生撚到我咁,點解我唔可以一出世就靚一出世就做萬人寵愛既女人?

人生就係咁架啦
冇得問點解
總之面前就係得兩個選擇
一係等死一係改變
兩個都一定係痛苦既
差在點痛法
我都整過 好明白你感受
人地一個嫌棄既眼神已經好似揾刀插落你個心咁
你根本想像唔到點解果d三唔識七既人可以對你咁侮辱,咁唔當你係人去傷害你自尊,做出一d好撚過份既行為,我保證有人對佢地咁做,佢地即刻喊撚住返屋企搵老母,所有野只係因為你樣衰(而哩件事亦都唔係你想同你突燈咁做成),但你就要食撚曬,我覺得我老豆老母都係欠撚左我,生撚到我咁,點解我唔可以一出世就靚一出世就做萬人寵愛既女人?

我都憎屋企人
不過日子始終要過
抑鬱唔係一種病,只係心魔
出去做下野,諗野樂觀少少,自自然然就會冇事

其實樓主痛苦既根源係因為個樣,如果fix唔到個樣其實其他野都冇用,除非看破紅塵,我而加雖然已經好左好多(透過開刀整容同減肥),但過去痛苦左廿年既經歷仲係令我有陰影,成日形住比人笑,而且都扭曲左我既性格,我好憤世,好撚憎d天生就生得靚既人,覺得世界好撚唔公平

其實有冇念過咁樣先係正常
明白遊戲規則係點玩
總好過班弱智講樣唔重要
兔唇無得做手術醫?
普通人可能得,但我有點難,我毀容

點解會咁嘅?

兔唇

同埋兔唇唔係一出去就會知
點解個陣你屋企人唔叫醫生幫你做手術?

明白遊戲規則係點玩
總好過班弱智講樣唔重要

唔明,咁樣先正常?

佢嘅意思係社會現實本身就係咁
講樣唔重要只係自欺欺人

明白遊戲規則係點玩
總好過班弱智講樣唔重要

唔明,咁樣先正常?

佢嘅意思係社會現實本身就係咁
講樣唔重要只係自欺欺人

同埋改變先幫到你,亦都得你可以幫自己
人地講一兩句鼓勵你嘅說話
都唔會幫你行到出個陰影

點解會咁嘅?

兔唇

同埋兔唇唔係一出去就會知
點解個陣你屋企人唔叫醫生幫你做手術?

已經做左10次手術
上一世壞事做盡
今生痛苦一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞