幫人搓cpr比人屌番轉頭

260 回覆
4538 Like 121 Dislike
條仔乜都做唔到 到條女醒返仲要幫手做目擊證人?
上庭個官問條仔當時做緊乜 條仔點答好?
我頂
健身大隻,不過正常中上樣有女主動追嗰種lor
屌你越來越似假膠
睇緊真人四仔
咁計條仔咪望住你夫目前犯15分鐘

有健開身一星期五日,曾被3個女仔追,多數覺得我性格好唔係靚仔
……算啦,我開始支持條女告你
斷肋骨出唔到聲咩?我都斷過但我講到野呀,不過要好用力同好辛苦lor,想告一定講到野
抵比人告啦 如果條女係堅Cardiac arrest 又真係比你搓返起 點會仲清楚講到野呀

唔係Cardiac arrest又走去CPR即係鳩黎啦
急救員到場之後做咗咩
無留意,除咗有個後生仔接手搓一陣就醒,有另一個阿叔問咗個男一啲野之後就車佢地去醫院
腍住用我識既野幫下手,唔通兩個麻甩佬望住條女on99咁企喺度等白車咩
有呼吸 浪高小小隻腳 等d血去翻心臟就得
傻撚 咪撚以為自己係騎士/英雄先得架 冇人會多謝你架 今次好彩有人幫你口 下次冇咁好彩架啦
話說頭先兩點係某區碼頭有對情侶行過,條女無啦啦暈咗,當時周圍冇人(碼頭係工業區),佢條仔唔識急救,咁我就第一時間睇下咩事,條女攤係地下唔郁呼吸好微弱,我就搓cpr啦,搓咗15分鐘救護車到就交比專業人仕搓番,點知條女醒之後第一件事係告鳩我非禮連佢條仔都話做目擊證人,好彩啲救護員幫口先甩到身。

如果呢一對情侶有睇連登,我想同你哋講當你有事冇人幫你唔好問點解,你抵撚死
無呼吸無心跳先做CPR架喎...
你條撚樣抵畀人告啦...
有呼吸有心跳,點解要做CPR?

評估和現場安全
急救者在確認現場安全的情況下,應立即啟動對無脈搏、無反應,無呼吸或無正常呼吸者的急救反應系統並進行心肺復甦。(當一個人呼吸停止但有脈搏時,急救員應施予急救換氣(不做壓胸),建議速率在成年患者為每分鐘10至12次,嬰兒及兒童患者為每分鐘12至20次。)

wiki抄出嚟
我學過cpr好耐,當時情況危急所以腍住咗先

唔係唔好幫,下次去附近揾下有冇AED囉。
想瘋狂搓cpr
原來醒番第一件事唔係擔心自己,而係要告鳩人
CPR 原理好似係用手剌擊心臟, 模擬心臟跳動,等血液流通,全身都有血到。

有呼吸,有脈搏,點解要做CPR?

有錯請指定

利申 : 學過急救,但係唔識急救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞