好後悔帶咗我老豆去睇凱滙

95 回覆
18 Like 300 Dislike
係都買二手樓啦
有錢在09年買青衣城杏花新村綠楊呢d
一定會輸畀D唔知頭唔知路的樓花?
你想買都未必買撚到啦,講到實抽中
唔知樓主係自己供定屋企人供,上面好多巴打講GE都各有道理
樓市始終係投資品,如果唔怕蝕或者非常渴求,咁可以考慮
但投資品決定成敗好多時係買入時間(估值)
好似09年買會輸?其實不然,當時個yield >5%以上
但97年買入個D yield <2%都有
咁凱匯個yield大概2.8%,即係出現09年scenario,可跌一半
正常經濟係around 3.5%左右,都有幾成可以跌
尤其講緊美國債息倒掛,中國經濟放緩
今日凱匯個價係講緊predict 21年經濟會否轉差,我無能力睇咁遠
純粹畀樓主你參考
用yield去predict個市況都好
太多人齋睇息口同gdp,股市呢d
屌驚西

最好俾狗住

我就覺得自住驚閪咩
升,唔買,跌,唔買,

我同事都話賣左依家手上其中一層換呢度,佢話呢個價係平左好多

呢個盤分分鐘可能帶番起個市

除非世界末日,到時都無所謂
隻756 三房 12xx起 買到贏硬
市區三房 地鐵站旁邊 九龍市區 邊有得輸
去睇下觀月二手咩價位 你就知咩事
利申 :agent
截至星期一得4800票。收埋星期二,三。俾盡7000票(分分鐘得6000餘)
同荃城匯22000票。匯璽20000票無得比。
亦差過海之戀14500票及啟一14000票。

咁既入票數字。第一輪要沽清都有難度。
如果首輪賣唔晒。證明市場承接力同氣氛仲係差。下個大盤會再試底。
其實收幾多票都係假, 依家一層樓閒閒地都要供25-30年, 樓主有幾多能力同對後市點睇唔好太過受其他人影響比較好, 依度有位巴打8月買咗層440萬樓, 不過銀行估價由480萬跌到依家370萬! 而另外有d例子係2015-6年跌市果時冇買, 今日又要追番2-3成差價先上到!

不過現時牌面睇香港經濟最大隱憂係美中貿易戰, 如果90日後搞唔掂應該都幾大件事!
其實樓主應該諗下自己需唔需要自住。
投資我就覺得一定on 9 嫁啦,兩年半樓花,d租金收入去咗邊?要投資就拎住凱匯呎價同二手樓業主傾下計。
荃城匯同海之戀有部份低過6球, 淨係呢點都收多好多飛啦
如果凱匯都有6球內既細單位, 定肯已經過萬飛
凱匯始終lump sum 太大
肯定*
有冇你份買呀?
幫你推下
我fresh grad都多過你份人工啦真係
仲好意思講
嘩,你好似話20k都無
幾時講過我20K都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞