點解飛機起飛或者降落嗰陣機倉要熄曬燈

86 回覆
4 Like 1 Dislike
有時“燈”一聲係點解
有時“燈”一聲係點解

Recycle seatbelt sign 又或者有人叫空姐
廢事比你班人睇到空姐幫司機含梗撚
點解唔比帶水登機
但登機入面有得賣水

因為驚有液體炸彈
入閘後買既水可以帶上機
登機個啲水全部有安檢

香港飛美國同澳洲再嚴格

有次飛澳洲好嚴格 入左禁區先裝熱水都俾人倒曬去
機倉光暗度要match番出面
e.g. 夜晚take off/landing要dim cabin light, 日頭就唔駛

利申:男空姐

但我坐因航我記得無論早機定夜機佢都熄曬燈
夜航先會
反而想知點解safety video經常強調要戴好自己個oxygen mask先好幫其他人
間間航空公司段片都係咁講

因為如果急降得幾十秒係清醒 之後有機會會控制唔到自己 如果幫左人先 就唔夠時間幫自己 所以應該每個人都幫左自己先 好似係

如果有廢老,有冇關愛戴?
認真答:因為驚發生意外個陣,隻眼適應唔到黑暗環境,要時間適應
利申:讀aviation

認真答:因為驚發生意外個陣,隻眼適應唔到黑暗環境,要時間適應

咁點解飛緊嗰陣又唔駛熄?

咁點解飛緊嗰陣又唔駛熄?

因為飛機起飛降落嗰陣遠比飛行途中危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞