點解飛機起飛或者降落嗰陣機倉要熄曬燈

86 回覆
4 Like 1 Dislike
點解起飛時起機翼到會見到氣流
應該係同時唔可以開太多要用電既嘢

唔關事

呢個我細個真係以為飛機個engine要晒所有能量先熄燈
後尾大左諗諗下咁點解唔熄埋前面個電視
之後再求證先知係上面講果個原因

咁有咩先係有以上情況,我記得好似又有樣野係要咁去慳能量,係咪太空船之類?細個去睇電影定唔知咩係講到要熄曬燈咁
點解張櫈要較直?怕我撞親?
因為咁啱回程班機有人生日要熄燈吹蠟燭

起飛降落時最多意外,要減少你係撞擊中對

起飛降落時最多意外,要減少你係撞擊中對脊骨傷害
點解唔比帶水登機
但登機入面有得賣水

因為驚有液體炸彈
入閘後買既水可以帶上機
登機個啲水全部有安檢

香港飛美國同澳洲再嚴格

同埋驚有意外會頂住左後面走唔到好似係

Wing tip vortex is greatest when flying at low speed and dirty configuration
因為飛機受規定要參加地球一小時行動
但航空公司長期反對 話會不安
之後改為起飛降落一分鐘

一打唔洗找
機倉光暗度要match番出面
e.g. 夜晚take off/landing要dim cabin light, 日頭就唔駛

利申:男空姐
機倉光暗度要match番出面
e.g. 夜晚take off/landing要dim cabin light, 日頭就唔駛

利申:男空姐

茄航啲女易唔易食

同埋驚有意外會頂住左後面走唔到好似係

似係呢個多d

Wing tip vortex is greatest when flying at low speed and dirty configuration

但唔係應該downwash嫁咩
我望果陣佢冇向下
點解 起飛同降落會高危d??

不過我信係 次次降落d氣流勁到 衝落雲層次次都chok到我大叫

我望果陣佢冇向下

係咪講緊contrail
因為機翼面氣壓低, vapour會凝結 所以會有contrail
應該就係你講既氣流

利申:非aviation degree 有錯勿屌

我望果陣佢冇向下

因為機翼面氣壓低, vapour會凝結 所以會有contrail
應該就係你講既氣流

原來叫contrail

不過我信係 次次降落d氣流勁到 衝落雲層次次都chok到我大叫

講緊咩高危d
飛機過左唔知幾多萬呎(對流層 好似係)
上面既climate會stable好多
但landing個陣會落番去 所以會feel到勁氣流
好似係

我望果陣佢冇向下

應該就係你講既氣流

原來叫contrail

唔知岩唔岩架 平時當興趣睇下only

我望果陣佢冇向下

Wingtip vortices produces downwash of air
一樣啫

如果淨睇take off深入啲係因為個AOA 上升pressure 會drop,到dew point 咪有condensation

我望果陣佢冇向下

應該就係你講既氣流

Contrail 通常形容cruising 個時形成嘅man made cloud

因為landing 通常人手land ,個機頭柒部機咪跟住柒pilot induced turbulence

因為landing 通常人手land ,個機頭柒部機咪跟住柒pilot induced turbulence

因為巡航係
[quote]點解 起飛同降落會高危d??

因為巡航係幾萬米高空既平流層,大氣環境相對比較穩定,氣流影響比較少
起飛降落去返對流層,受到地面風力風向影響,風切變之類,環境複雜就容易chok
好似係
試過好多次都都係開晒燈咁
冇咁緊張 而且係落左都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞