張達明: 香港政府需要盡快徹查事件及作出公開解釋。

350 回覆
1285 Like 11 Dislike
終於明白晒
點解台灣經濟唔夠香港好
都可以美國免簽
美帝一早睇穿你籠野

唔好俾佢停
幾個唔同名? 個女人直頭唔跟老竇姓,畀錢公安開多幾個名方便出入唔出奇。叫「孟晚舟」嘅可能只係其中一本特區護照

然後香港入境處冇做指紋比對,美國有做就發現到?

不過呢個只係香港公務員尚未沉淪嘅最理想嘅猜測
報失咪唔會剪角
張達明真心好高質,請珍惜張達明
有人質疑D資料係美國比, 而佢對上一次去美國已經係2017年ge事, 未必updated
留明 等睇林鄭出睇獻醜
每日150個單程證,特區政府唔爭取香港審批權,仲有專才移民都唔知有幾多係混入香港嘅間諜,
特區政府只係黨嘅傀儡,將特區護照作為滲透美加歐洲盜取機密嘅工具,特區政府向強國人大派特區護照,比印偽鈔擾亂美國經濟嘅北韓政府對歐美有更大威脅。
意外收獲
偷人資料又唔講私穩,講維護國家安全?
真是了不起的“名目”!
如果23條過左依d post一定消失
d官連答都唔洗。
咁兒嬉嘅咩?唔見信用卡報失,銀行都即刻cut咗張舊信用卡啦
無理由唔見護照報失完,會新舊都用到呀?
點先可以比加拿大知?
可能會對案情起關鍵作用
個別案件唔評論
案件已進入司法程序,不宜評論
其實skycon單野港府已經係要出黎講野
雖則話公司既駐冊地同果個地方無一個必然既關係
但香港搞左咁耐金融,其實係有責任監管同執行國際組織下既協定
睇下之前台灣,美國一check到有油船經台灣香港去北韓
台灣即刻出黎講野,相反香港仲係「賴高鬥」
眾志班人醒既就打蛇隨棍上啦
銀行cut卡用唔到係因為要上server做verify
但國與國之間無責任互通出入境資訊
所以你拎本喺香港報失咗嘅護照入到其他國家境唔係咩奇事
唔係你估點解lost passport喺黑市有價有市
其實討論合唔合理無乜意義
土共做過啲乜係合理

我只係想知港共會點回應
暫時睇到上面較有可能嘅回應有:

1. 慢慢周假報失護照
2. 慢慢周以多個身分取得多於一張香港身分證
3. 前線人員出錯

仲有無
https://www.hk01.com/社區專題/266164/二戰紀念-數百加拿大少年兵魂斷香港-加國人比港人更熟港史
77年前有超過500名加拿大軍人為香港捐軀,係香港犧牲時好多只有十八九歲,
但加拿大現在竟然遭遇強國人用濫發嘅香港特區護照滲透。
777代表嘅香港政府唔交代清楚唔單只背棄道義,濫發特區護照顯示香港嘅出入境證件簽發制度早已敗壞,兩制騙局被強國崩壞到連騙都慳番。
不容許外人說三道四
支那特區護照好快同支那護照睇齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞