[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (15)

989 回覆
2 Like 2 Dislike

仲有無巴打玩緊,乜成點?
Waxed cotton 嗰隻平啲 你可以考慮下
都係甩得少少
努力💪🏻

一出糧無喇喇行入錶店就出事。

課左隻機械錶
好靚喎,係咪凸膠面? 幾好vintage 味
正喎
係!

唉,呢的係唔係叫衰多手?
靚!
好呀,thanks bro
每日3分鐘邊度準... 每月就話勉強啫

3分鐘咁多一定係有事, 受磁/齒輪鬆/油立咗/成條彈弓卡住咗, etc etc. 仲要係GS, 一定要拎去俾人大執啦. 冇咩損壞一千幾百應該差唔多
no ar 巴打,隻錶準唔準唔係咁嘅意思,如果一隻錶,佢每日都係差三分鐘,其實隻錶”走時” 係好準,只係報時不準,只要tune 快慢就ok ...

如果隻錶今日快一分,明天快40秒,後日快二分,大後日快分半,咁隻錶就係走時不準,要大執。
即係accurate 同precise 嘅分別
同埋一隻幾廿歲既錶
要tune到同新錶一樣咁精準又真係幾考起
其實一隻錶去到誤差3分鐘係一定要大執架喇。。。。 唔好拗呢d咁基本嘅嘢。一隻正常錶要去到一日off 3分鐘係一定要執(超過1分鐘都應該要啦),唔係tune regulator就算,你都唔知上一手做過咩搞到咁。正如我上面舉例,如果上一手跌過隻錶搞到齒輪接觸不良,每日“準確”行快3分鐘,咁係咪代表隻錶冇暗病?

呢度玩古著啫,唔係玩爛嘢掛。
呢位清似乎不太熟識機械運作原理喎
紅巴的理解非常正確。
錶時快時慢先是大問題,恆常固定的快同慢,反而是小問題。
fish 巴
達人紅巴咩都識
不過我同意3分鐘係有點多,應該去抹下油了。
yes yes yes
有隻錶想買,佢出產年份應該係2013
問左一間鋪佢有貨,會唔會太耐冇行過個機芯影響性能,入唔入好?

Givenchy
Heller’s cafe
Alden
睇你係咩原因令佢快咁多喎大佬

唔通balance 斜咗又係較regulator? 彈弓卡實咗去唔盡又係較regulator? 好地地用一隻錶點會快3分鐘, 幾十年錶快3分鐘就一定係要執一執架啦

除非你話上一手講明係佢想隻錶行快D較過嚟啫
givenchy 皮褸
咁你又話 "tune" 一下... 個龍門搬得勁快 抹油已經要打散個movement啦

都唔知邊個唔熟機械原理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞