有無人食a酸食到我咁

174 回覆
4 Like 3 Dislike
得既用左啦 我用過塊臉紅左一大撻之後甩皮
可能我用得唔好啦~
外用a酸要夜晚茶, 茶完朝早要洗左佢唔可以見光 btw你用第幾代, 隻chemical係咩成份
我今次無搽阿 醫生無開
對上一次食有開 搽左幾次 黃色 好似t字頭 唔太記得了成3年前
更新下情況
剛覆診完
醫生話唔洗急住加藥 可以最食多個月睇睇
頭暈頭痛未算好嚴重可以接受 但再嚴重d就要停藥 叫我自己留意
便秘就話飲多d水 佢都幫唔到d乜
話情緒好影響康復進度 叫我放鬆d 問我份工係咪好大壓力
希望呢個post既同路人都可以白白滑滑 靚仔靚女 加油
我都係講緊黃色t字頭果隻, btw果隻係勁到成一大粒都茶得走
果隻要夜晚茶一次之後朝早洗走佢
更新下情況
剛覆診完
醫生話唔洗急住加藥 可以食多個月睇睇
頭暈頭痛未算好嚴重可以接受 但再嚴重d就要停藥 叫我自己留意
便秘就話飲多d水 佢都幫唔到d乜
話情緒好影響康復進度 叫我放鬆d 問我份工係咪好大壓力
希望呢個post既同路人都可以白白滑滑 靚仔靚女 加油
外用A酸,就係連累我皮膚敏感3年辛苦到死既仆街藥
1年前用D貴價護膚品,日日厚塗上臉,塊臉先變返冇咁易痕+紅
個人心得~用head & shxxxxx洗頭水少咗暗瘡可能佢有少少殺菌功能,你可以試下。用黎洗頭髮唔係用嚟洗面喎
3年????
係咪搽得太厚 無問醫生點解?
唔厚啦
果陣我岩岩食完口服A酸,暗瘡好返晒
但後來食錯野皮膚敏感,成塊臉起紅粒
就是旦去屋企附近睇個皮膚科醫生,佢就係咁SELL做彩光
同佢講到明1個月前食完A酸,之後佢照開外用A酸我(果陣以為防敏藥)
用左1個星期後,皮膚變到超易敏感
A酸係咪淨係幫到暗粒暗瘡, 凹凸洞係咪無效?
利申:知微針可以搞到凹凸洞, 但實在會搞到塊臉太紅, 返果份工成日見人
食完a酸皮膚咁脆弱其實唔應該再用酸類
不過依家你搵到方法keep返就好了
雖然重皮但好過長期敏感咁

另外想請問下你個陣食左幾耐a酸?咩牌子 有無爆發期?
係啊 a酸最主要係抑制油脂 加快皮膚代謝
凹凸洞以我所知a酸作用不大 聽講可以激光個啲 你可以再search 下
原來連登都幾多人食過a酸
我4年前食過a酸 停左之後一直都keep住出暗瘡 不過就比起未食既時候細粒好多 係一d暗粒變成既暗瘡仔
我既係呢個暗瘡人生乜都做過
搽a酸
食抗生素
食a酸
早排食yasmin食到無m到
隔左兩個月 而家食diane 35
唉 真係好羨慕d人食完一年a酸就好返哂既人
中學個時生瘡生到想自殺
我做過矽針 微針未試過
但我做完矽針之後 超級後悔 以後唔撚再做
嬲到仆街
發生咩事?微針有用過矽針好多, 但係真係紅得太勁, 果幾日毀容咁
多謝解答
我知好好多 不過d美容師話矽針係入門版 我就揀做矽針先 屌 仆街 頭兩三日好紅 又難退 之後一個月又乾又敏感 仲要爆更多粒粒 好伏咖真係 唉 個排乾到全面不停標油 一兩個鐘可以令一張面油紙full哂
我今年9月中尾做 去到10月中 我完全對自己塊面感到絕望
之後我日日fu水份mask 降紅mask 而家得返t字位會標油 一日都唔會話油到我要用面油紙
btw 個人唔建議用面油紙 無計先會用 所以而家好返 就一個月都無用過
我以前都做過一段長時間矽針, 一開頭真係會超乾爆出油又甩皮, 所以其實做完一個星期內最好唔好搽野, 越乾越好, 然後要去做注氧果啲幫你保濕同埋最緊要剷走果啲乾皮, 因為有好多細碎嘅皮可能係甩唔到。如果唔做注氧依個步驟等同無用, 會唔上唔落。紅嘅話大概3日, 但可以問有無CO2 mask可以買, 果啲可以幫你降紅但唔會保濕, 因為矽針做完係唔可以保濕,啲皮會甩唔到, 甩唔到就唔會滑。矽針甩皮甩多幾次其實就已經滑晒無咩印, 跟住就可以做微針收凹凸洞。

利申: 青春期果陣暗瘡唔算多, 但因為細個有濕疹底成日擠瘡又整損, 有好多印, 做左大概6次矽針, 果陣做矽針大概600定唔知800蚊一次, 每次做完隔一個星期搞注氧(每次500當普通facial)。做過兩獲微針, 係收凹凸洞同毛孔都好顯著, 但真係超級毀容咁款。。。

利申2: 上面講嘅我都係去相熟嘅舖頭整, 唔講太多驚比人話宣傳 有興趣再pm, 細舖, 得兩個人, 多數做熟客, 單次收費, 鍾意開plan都可以開, 多數係免費送多1-2次(當打毛咁計)依家間中一個月都有去搞一兩次, 去打臉毛同清粒粒

利申3:凹凸洞多數係蘋果肌位,諗緊去做激光, 有無咩好介紹, 求指教。
yasmin同diane 35 係咪避孕藥?
4年前食完a酸之後都keep住食避孕藥?
wtf? 點解個個聽既都唔同? 我做個個美容師話 一定要瘋狂保濕降紅 頭兩三日 一日fu3次以上mask都唔會過份
我試過頭三日搽左野, 啲皮會甩唔出變左無用, 成塊臉勁啞色, 死忍左頭三日先開始搽啲保濕野, 因為頭三日整乾左啲皮膚, 啲死皮起晒係面,就要有啲水份比佢甩
兩隻都係避孕藥
4年前食完a酸 食完都仲有暗粒黑頭粉刺 間中幾粒小暗瘡
直到今年5月 我想真係係女仔最有本錢既年齡皮膚靚靚 就食yasmin 點知食左3個period之後無m到 就停左 一停就生d大瘡
咁我8月停左
到9月 就食第隻 叫diane35 係專for暗瘡既避孕藥
點都好 而家比多次機會我做 我都唔會再做 倒不如大個d有錢就比貴d去打激光個d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞