有無人食a酸食到我咁

174 回覆
4 Like 3 Dislike
俾多個我既經驗你
原來無事既位爆瘡, 正常既
佢要爆遲早都要爆, 不如一次過爆哂
我食A酸2-7個月, 呢幾個月都係好痛苦
但所有野都會苦盡甘來
我醫生每次覆診都會幫我影相, 睇進度
每個月我都問醫生..點解仲係咁..點解仲爆...
我都好灰果時
到第7個月開始..D皮膚開始重生咁
雖然有印, 有疤痕, 有凹凸洞, 但對比剛開始睇醫生時
係已經好大改善
仲有, 我有另外問醫生拎暗瘡膏擦
但只係個別大瘡位, 同埋只擦小小
食完8個月之後, 更加每日都會擦0.01% 最輕手既外用A酸當護膚,
持續左一年時間
驗肝
我無tg啊
有咩係到傾啦 當比其他巴絲參考都好
因為原本唔嚴重既地方都生埋瘡 好灰 又驚關荷爾蒙事
聽日打算問下點解會頭痛頭暈
多謝你打你個經歷比我 成20幾歲仲生瘡真係好煩
遲d會驗
我27歲仲生緊, 所以先睇醫生
28歲就開始似番個人
唔好聽D人講 乜鳩過左青春期就唔會再生
我有FD 30幾歲都KEEP住有
明白需要時間
因為第一次食個陣好快好返 食左2個月已經好返曬咁制
今次落差太多好唔開心

我淨係有搽醫生開既cream 話乾既時候搽
其它就無搽 之前d skincare都停曬
呢d真係體質問題
我都有fd 同齡既都有生 又係長期食低劑量a酸吊住咁
上一次都大大話話食左4,5個月架...
唉 係我錯 之前成日唔訓教 4,5點訓 搞到咁
想問食20mg
正常幾時開始收油
我食頭2個禮拜已經收曬
之前睇好多POST, 個個人都唔多同
我自己2-3星期開始收油, 之後半年個咀唇裂到不似人
我自己好怪, 一個月左右出左幾粒瘡(小爆), 2-3月無出過, 三個幾月出左十粒, 之後第四個月開始乜都無了. 食左半年停.
食完一個幾月, 油出返少少少少, 無出瘡.
多謝你分享
依家日日都有瘡生 好灰好頹
堅持就是勝利
宜家塊面光滑哂
我食過3次a酸 第一次每日10mg食左4個月好返曬,1年後又黎料所以再食多次10mg又係4個月 .2次都係醫生叫停藥
第三次食左年幾 頭2個月20mg之後加到40 臨尾又減返去20 暫時都ok
我覺得爆唔爆發係睇人 我個case就係爆到仆街 但我問醫生佢話唔關事
請問你喺邊到醫生,我家姐都有
同意 其實食番正廠藥,藥性可能會好d
加油
o牌 之前食過n牌 再轉就食均曬咁多隻架啦喎
我今年第三次食,食到第三個月都有生大瘡,第四個月先開始唔生
而家剛剛開始第七個月,好耐冇再生新瘡
但我一直食低劑量(20-30mg/day)
打算食多幾個月先停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞