英文vocabulary唔夠. 有冇書介紹?

107 回覆
39 Like 1 Dislike
做下Cambridge ielts 系列 1-12
睇劇同聽radio one最快
認真 fb有個page叫每日英語
成日整理好某d相關生活英文詞語放出黎
好似之前話香港人成日用very 就整左個系列adj 黎代替very 乜乜咁
未考過文憑,之前會考如果只求合格好簡單根本唔駛搞咁多,我本來幼稚園程度去補考,操左半年都pass左(不過當年有女朋友鞭策去操reading/改作文)
follow IG: dse_englishhub
sat或tofel字
可以硬背,數量有限
睇過表弟D書. 應該中一,中二.
😅
暫時目標俾我考到中學文憑3, 大約IELTS 5.5我就好滿足架喇
未考過文憑,之前會考如果只求合格好簡單根本唔駛搞咁多,我本來幼稚園程度去補考,操左半年都pass左(不過當年有女朋友鞭策去操reading/改作文)

呢個都有follow 開. 佢有圖真係易睇好多.
講真,香港中下階層英文程度係真係好差
大部分人可以直情話係英文文盲
以你自稱既水準只要你操下題目
我覺得應該好簡單會達成目標
個人覺得睇英文報紙睇西片都冇乜用
小弟以前用咗咁既方法兩年學英文
最後dse得個3
睇每日一詞個D根本冇用
冇context好快唔記得
應該話我覺得記字記字典唔係記憶力超人都冇咩用,係要靠睇得多聽得多先會入腦記得
學英文冇興趣一定學得好辛苦
與其問人有咩書要睇 不如睇自己鍾意既書
學英文既不二法門係多閱讀 多接觸
中文常用都係1500-2000字。

英文你有2000詞彙已經好夠。
就係想背D 常用既字囉.
但係死背又真係好快唔記得
可能我真係用錯方法去記英文.
啱啱去睇完. 睇得好辛苦. 好多字唔識.
唔夠係因為你冇機會用同冇機會掂
死症黎

第一樣野介紹你做既就係將所有你用既網頁, 銀行, 手機介面轉哂做英文先
係,我程度係跟唔到只睇英文字幕
不過啲口音算好聽,都幾清楚(除左仆佳伯爵,佢啲死人tone )
晏啲睇多次無字幕先

再講多次,violet愈睇愈靚
無用,英文咁既濫交語言,咁學反而更晒時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞