英文vocabulary唔夠. 有冇書介紹?

107 回覆
39 Like 1 Dislike
英文差. 真係好想學好英文.
而家成日上netflix睇劇/片. 好多字都唔識.
有冇咩書介紹. 係D 基本常用既vocabulary?
Oxford Dictionary
BBC news / 政府新聞網 / the standard 虎報/
背晒成本字典?
想搵啲有系統啲。我而家識嘅詞好散。
冇可能背晒本字典。
好似中文咁。打開本康字典。20隻都冇1隻字識
大把APPS啦
你查完字典記咗佢
記下記下就得
有冇app 推薦?
oxford , cambridge 成日彈
睇四仔/睇playboy
thx . 睇過young post 一排.
Longman Language Activator
thx. 記生字. 睇片唔方便記呱.
我叫你查字典
你唔查呢世都學唔好英文
而家咁好比你上網都有字典你就用啦
字典有兩個好處
第一 佢夠精準,你用google translate 果啲真係好多時都錯,就算啱都唔夠準確。字典就唔同,佢個定義夠哂準確,唔明仲有多兩句例句比你理解下
第二 當你查一個字你可能見佢解釋又有個你唔識嘅字,咁樣查下查下就識得愈黎愈多字
THXTHX.
呢個睇下先.
THX.
一向有查字典.
但係就係識既字好散. 想搵D 有系統D 既書/APP 去背
睇你想要乜

想要認多d字,咪睇報紙,唔識就查字典睇例句

想要知多d中文對應嘅英文用法 例如 好易嬲嘅人→saucy

呢d要睇多d英文節目聽返嚟 有需要可以開英文字幕睇下 同埋都係瘋狂查字典

你對住d vocab list嚟背 其實好難記到
一定要有practical use先易入腦
同埋你會唔知隻字日常用唔用到 啫係好多字老師會教 但原來local根本唔會點用 有另外嘅用法

所以睇多d英文show, youtube好多 日聽夜聽想唔勁都難
Netflix 依家好方便
有唔少 bbc 劇集

一齊學好英語
你睇咩劇?
你識哂academic word list未
academic word list 2000 就係想要呢D
仲有冇
netflix 睇得好雜. 多數睇戰爭片
thx. 而家唔開字幕基本上聽唔到
我一路睇會一路抄底D 唔識既生字, 又唔係個個抄既. 出現2-3次就抄落嚟. 睇完一套片都會抄咗over 20個
我就係唔想背一D 外國人唔會講既字.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞