英文vocabulary唔夠. 有冇書介紹?

107 回覆
39 Like 1 Dislike
長遠都係要落苦工去聽去睇多英文。
睇電視係好,不過見d勁人係同一套劇睇10次以上,要自己完全聽得明,唔係輕鬆睇完就睇,佢地d高強度鍛鍊成效好大。
個人覺得sitcom通常生活化又簡單 一集又短 經典friends都十季 有排睇 睇到冇字幕都大概明就應該算唔錯了
長遠都係要落苦工去聽去睇多英文。
睇電視係好,不過見d勁人係同一套劇睇10次以上,要自己完全聽得明,唔係輕鬆睇完就算,佢地d高強度鍛鍊成效好大。
睇tvb新聞個印度佬教英文個節目
我而家日日用手提聽bbc radio
由幾乎一直字都聽唔到慢慢聽到好多字
但仲係組合唔到人講乜
不過如果去聽youtube果啲大概知個主題係乜
事先有概念去專心聽就會明多啲
但如果句野長/多字唔識都會唔多get到

另外聽得多發現基本上英國佬講野都係用大量極淺既字,就算我voca係幼稚園程度都聽到7-8成係識既,不過佢地會用好多唔同既所謂淺字組合去表達好多唔同意思
我而家日日用手提聽bbc radio
由幾乎一字都聽唔到慢慢聽到好多字
但仲係組合唔到人講乜
不過如果去聽youtube果啲大概知個主題係乜
事先有概念去專心聽就會明多啲
但如果句野長/多字唔識都會唔多get到

另外聽得多發現基本上英國佬講野都係用大量極淺既字,就算我voca係幼稚園程度都聽到7-8成係識既,不過佢地會用好多唔同既所謂淺字組合去表達好多唔同意思
睇過表弟D書. 應該中一,中二.
😅
唔該晒
呢個之前裝過. 覺得幾好.
換咗電話唔記得裝返添
冇中英對照
lm
一係中, 一係英. 不過英既勉強"估"得明
睇報紙最實際
d字黎黎去去都係嗰d
又夠生活化
睇得多 自然入腦
背 係冇撚用
EnglishPod 係好幫到呢樣野的
好似calling in sick, coming down with the cold, it’s acting up again, xxx just slipped my mind, having a fit 等等既地道用法,由native 一次過嚼爛解釋俾學生聽

好過所謂名師或s sir 隔幾日出一篇等運到,仲唔係native,呢個365 期夠哂根基,認真聽經過佢洗耳仔應該可以去到以前AL listening B既水平
你介紹果套unfortunately event 剛起Netflix 睇左套電影,好睇 不過都係要依賴中字先明 睇到後面已經冇乜練listening 效果,violet個演員愈睇愈靚
chrome有
咁樣就算勁人
lm
lm
樓主都未屌你屌 睇書就唔洗要國際視野?
暫時目標俾我考到中學文憑3, 大約IELTS 5.5我就好滿足架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞