[英文] 英文差讀u係咪原罪…

84 回覆
3 Like 2 Dislike
dse英文4 而家讀緊soc sci
明明readings 都會認真睇(雖然有時都會忍唔住睇中文版)
paper 9成用英文寫 但d英文對比中學時期完全無進步過
明明idea正正常常 會因為表達唔到所以paper 成日爛
愈讀愈感受到自己同d non-ju,ib仔,甚至係普通同學既差距
有無巴絲有同樣經歷?到底用咩方法可以改善到
4好差咩
我都係4咋wor
同讀soci
4好差咩

未到生存唔到 但次次都要花人三、四倍時間黎寫paper
仲要寫完篇野1999辭不達意 真係好痛苦
英文4 +1
ss +1

唔洗太灰嘅,寫paper嘅時候善用google translate,揾多d同義字,連接字etc
都可以令到篇文睇落去勁d
reading呢家嘢,英文5**都係睇唔明架
利申:冇5**
我都係4咋wor
同讀soci

一開始都覺得英文勉強夠用 但愈讀愈灰
英文高分過你,都有時要查字典
利申:高分過你
英文廢去讀soci會好慘
一樣係4一樣係socsci
感覺上自己英文冇進步過
而家作篇文起碼要幾日前開始 然後慢慢執
英文4都話讀唔掂
咁英文2的poly hd仔可以講咩?
3 讀緊nursing
讀下discourse analysis 或者academic writing d course會唔會好d
利申英文3 不斷地寫係唯一法門
其實d paper 唔好寫完就算
記住搵prof 慢慢傾,執下logic,做下peer review
咩u
英文廢去讀soci會好慘

巴打都係soc sci人?普通readings 大致上都睇得明 但一到classical...
得3
讀緊一科會將英文字母拆開嘅科
英文4 +1
ss +1

唔洗太灰嘅,寫paper嘅時候善用google translate,揾多d同義字,連接字etc
都可以令到篇文睇落去勁d

有用開grammarly 同埋thesaurus 但呢d最多只係幫到你將普通字改成academic words, 睇下你tense, is am are果d
始終覺得自己欠缺d語感 表達組織麻麻
英文有2 讀大學
一樣係4一樣係socsci
感覺上自己英文冇進步過
而家作篇文起碼要幾日前開始 然後慢慢執

每次執既時候總覺得自己有d位寫得好怪 但又唔識改 最後無改到2359 hea交
我都4
屌想死 完全明白樓主感受
英文4都話讀唔掂
咁英文2的poly hd仔可以講咩?

巴打加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞