[粉塵爆炸] 浸大學生撥麵粉慶生導致搶火 12人傷其中1人嚴重

522 回覆
597 Like 12 Dislike
九龍塘浸會中學宿舍偉侖樓南座凌晨發生火警,造成12件垃圾受傷,大部份手腳及面部燒傷。據悉,當時有約20件垃圾在慶祝生日,期間有垃圾撒麵粉,導致粉塵爆炸。消防及警方正調查事件。

事發在凌晨一時許,據悉,當時有約20件垃圾在12樓一個多用途活動室,為數名11月份生日的「11月之星」慶生。眾垃圾圍著蛋糕唱生日歌,期間有垃圾在蠟燭仍未熄滅之際,突然互撒麵粉,導致粉塵爆炸,多名垃圾走避不及燒傷。

消防接報到場灌救,事件造成12件垃圾受傷,當中包括4男8女,年齡介乎18至23歲。其中2件垃圾二級燒傷,10件垃圾一級燒傷,他們經醫護人員初步包紮後,分別送往伊利沙伯醫院及廣華醫院。部分垃圾送院時身上仍沾有麵粉,部分垃圾須用面膜敷面,以及保鮮紙包著手腳。另外,一名21歲姓周垃圾手部、腳部及臉部燒傷,傷勢嚴重,其後轉送至威爾斯醫院留醫。

據了解,過往亦有垃圾在慶生活動期間撒麵粉,但未有發生事故,警方及消防正調查事件,初步相信無可疑。
班友2015未出世 唔知道八仙塵爆單野?
衡仔又衝過去同佢地做心理輔導
麵粉在上 浸大在下
撥粉條友真係.......
佢而家諗緊咩呢
搏盡無悔
係青春既
佢由樓梯口笑到出馬路
話唔定人定有心撒麵粉呢
肯定有心靠害
佢由樓梯口笑到出馬路
唔明有咩咁好笑,笑到出馬路
話唔定人地有心撒麵粉呢
係咪蝗?
浸中
正常on9極都不外乎玩下忌廉掟下蛋糕
on9真係無極限
浸中hall莊垃圾只係識負評唔敢吠呀?
我諗六成係佢撥, 淨係得隻手燒傷, 應該係撥嗰下自己都沾到啲搞到咁。
係精神既 仲可以笑笑口
以前我諗住報歷史系要起碼AL 2科A先報得
後黎諗返浸中管理又差,又要讀蝗語,憑咩收咁高分
重文輕理嘅社會
真心想知麵粉有乜撚野好玩
香港間間大學啲hall culture都on99
大學生
一定無睇謝霆鋒救火英雄啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞