技術太慢英國拋棄 港鐵支付寶聯手推掃碼入閘

118 回覆
325 Like 9 Dislike
Apple放用npc 入八達通一定快過開app掃code
五毛大軍成11點都未開工
like技術太慢英國拋棄
之前M記減5蚊減10蚊幾多港豬即刻去裝
無, 因為先進國家人民會信任現金以及信用卡體系
小額交易佢地更傾向用paywave直接由credit card debit card 扣數
諗起日本張suica放到apple pay
垃圾掃碼
日本係西瓜主動比錢apple合作
香港死都唔肯俾錢
八達通無競爭
唔似西瓜咁一街都係對手(隨口up都有幾個, 大阪又一間, 名古屋又一間, 北海道又一間)
西瓜咁樣整一整
market share 一定會即刻搶高
我直頭係搵人去開東京幫我買返嚟入
去到日本坐車勁方便
尤其係用背囊啲日子, 唔使除背囊攞銀包爽幾多

八達通? 你叫佢減租機費比小商戶都唔肯啦
仲想佢比apple 抽水?
如果用二維碼搭地鐵半價
啲人咪又係爭住用
你咪撚用蘋果咪得囉
有關系統將由「支付寶HK」設計,並載香港鐵路網絡(除機場快線外)設置特定出入閘機加設二維碼掃描器及相關的後端設備等。據悉有關系統會兼容其他電子支付平台的二維碼,例如微信支付。

之前搭機鐵去旅行搭機鐵,係KLOOK買左個優惠票,但要用QR Code入閘。
係機鐵閘口嘟QR Code時,可能同我個電話個反光保護貼有關,結果搞左成十分鐘先入到閘。
問人借Code搭車
阻撚住地球轉
除非有好大優惠,唔係冇人會用
留返一兩個閘淨係八達通過得唔該
上水放工時間已經夠塞,仲要等班大陸閪on99支付寶真係屋企都唔洗返
用支付寶根本就退步
手機Signal收得唔好就會Load唔到比錢個頁
最重要係多垃圾人種用
成日扮掃完比咗錢就走咗去
大陸人同五毛係兩件事嚟
搞清楚
mtr 成日用錢做埋啲 on9 野

根本依家啲入閘機先換左無幾耐

又換

為左中港融合乜都做得出
要等人掃碼肯定又塞住入口先慢慢搞
用八達通又快又算安全

其實玩蕉土應該用現金
前面一個用現金等於廢後面等住用支那寶班仆街武功
遇到呢種情況,真係要大大聲話,用埋曬啲做雞定叫雞嘅app,咁鬼死慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞