技術太慢英國拋棄 港鐵支付寶聯手推掃碼入閘

118 回覆
325 Like 9 Dislike
倒行逆施的最佳表現方式
用既都係on9
但如果支付寶出搭車優惠,慢幾多都大把人用
為左奶共可以去到幾盡
除左中國,仲有咩先進國家鍾意吹自己用晒流動支付?
香港變左秩序窪地
回歸後有樣好 唉
外國已經用緊nfc ,部手機解鎖當八達通咁拍就得,大陸用QR code呢啲過晒時嘅野都仲好意思打飛機
我部機未有
內地網民也表示:「到香港我也會用八達通,因為很快很方便,用掃碼還得拿手機出來,香港明明有八達通了為甚麼還要支付寶呢?」

英國早棄用 因二維碼掃碼速度受限

事實上,英國早在大陸前已經嘗試了二維碼技術,但二維碼掃描速度受限於網絡速度,最終棄用二維碼,改用Oyster Card--八達通的同類技術。有港民形容:「當年英國在香港試行八達通,可謂當時科技先驅。今日倫敦已棄用慢人一步的二維碼技術,到非入閘處拍卡、提升速度,香港卻去發展落伍了的二維碼。這就是香港主權移交前後的分別。」

早前班五毛重死撐
話二維碼先進個班五毛呢?係時候出黎護航
咁你就要問下連登班五毛喇
依家食個lunch, 就知有幾多人用支那寶俾錢, 多到你唔信。 老麥大家樂呢d, 隨時10個人, 有一半都會用支那寶俾
有nfc嘅電話會愈來愈普及,我而家日日用android pay買野都唔知幾爽,唔洗好似啲廢中咁拎住部機掃黎掃去
唔洗解鎖
佢可以將張八達通入落apple pay
入閘果陣 唔洗解鎖唔洗著mon就咁放部手機落讀卡個位就得
同就咁用八達通無分別

香港仲話要發展科技科研 笑話
支那就係聖經講既敵基督.
好快如果你唔用實名唔用用電子媒介就做唔到買賣.
https://lihkg.com/thread/685622/page/1
五毛D乜與一眾同黨解話
要怪就怪apple唔肯開放nfc
大陸人都知咩事,仲有班on9推
個個依家手揸都係電話,其實電話加八達通一定係最快,無撚得輸,去M記就知,用支付寶嘅都好慢,一無signal就玩完
日本又得
裝新機又要錢,又要加價了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞