[獨遊]冰島全程local tour之旅(唔追極光)

81 回覆
25 Like 0 Dislike
係湖既每邊停留15min,跟住就急急腳去下一站 亦即係今次旅程既重點——Ice cave

大隊先係附近既休息站換吉普車,再繼續向上爬。

上去之前要笠返個頭盔先,一陣會係冰川上面步行幾分鐘

唔知呢舊野係天然形成定點

聽少少安全指引

一個跟一個

踩冰川上既感覺真係好唔同,望落去可以見到d冰一層一層咁凝結,但其實冰川係流動緊既。

到達洞口

⋯⋯

嗱!戲肉黎啦!!

⋯⋯⋯

⋯⋯

越行深d,d冰就折射更多藍色

P.S.:原來唔洗用腳架都夠哂光 等我壞相機個日仲特登走去買左個iphone用既腳架仔,驚死乜都影唔到⋯又哂左幾舊水 仲要係雜牌貨

睇完個冰洞都已經四點,係冰川上面留多一陣就係時候返歸。

回程要五個鐘車程,係Vik放個dinner break。

樓主雖然日日都有自備lunch/dinner,但食極唔飽 又要買多份。

Cheese burger and chips, 1300ISK

途經最後一個景點:Seljalandsfoss waterfall

天都黑齊,又唔夠時間,睇鬼睇馬咩

夜晚十點幾,終於返到Reykjavik。如果天氣好,個tour仲會包埋Northern light hunting,好彩今日冇。

總括黎講,不枉此行。
第五日:Horsing riding and blue Lagoon

Blue Lagoon冇預先book定,差d冇位 得返夜晚7點打後仲有位淨,都好過冇。朝早就搵d其他野做,揀左個短短地既騎馬tour,L下冰島馬。

做定晨操,咁就fit哂 。Btw攤地直情係用馬屎鋪出黎既咁,好臭 ,至於對鞋⋯⋯

肥婆黎 想爬頭跟第個

⋯⋯

食完Lunch,hea一陣就出發去Blue Lagoon。

D人一車一車咁黎,入口排哂長龍。等沖身都等左半個鐘。搞完一大輪野,成七點九先出到pool。

好大個池,好多bikini,但睇唔清楚。

水溫岩岩好,係度浸足一個鐘,有時入去sauna房焗下,爽皮,疲勞冇哂。

入場費加來回巴士:11000ISK

⋯⋯

最後一日:市中心鳩hea

挨到今日,個人已經窮到燶,冇錢再join tour,就決定係附近行下,買下手信。

一個圈返黎,下晝兩點幾,係時候執野去機場,回歸現實,面對帳單。

(完)

有巴打問大概洗左幾錢 (HKD):
機票:6000
住宿: 3500,6晚hostel,1晚酒店
食:2000
Local tour:6700
雜費、買野:1400

冇特別慳,一肚餓就買野食 加埋差唔多兩皮
好正,希望今年抽到時間去
想問下行冰洞係咪著咩鞋都冇問題?
樓主間 Hostel叫咩名 分享下得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞