[獨遊]冰島全程local tour之旅(唔追極光)

81 回覆
25 Like 0 Dislike
P.S. 第一次出post,細力d小唔該
禁錯制..未打就射左.....

先放幾張圖
tour 加埋過唔過一皮?
靚到極 冬天景好少咁正
跟緊個Glacier Lagoon+Ice caving tour,岩岩上返旅遊巴 依家由頭講起:

地點:如題
人物:如題
時間:一月中下旬,一個星期(現在進行式)
目的:睇藍冰洞
方法:全程報local tour,因為冰島冇鐵路,冰雪巴士冬季班次會減少,而且樓主唔識揸車

出發前準備:
糧草 冰島物價高,惟有自己帶定D先
相機+iPhone+GoPro
同其他去寒冷地區應帶既衫褲鞋襪..

冇帶:Cash,打算全程碌卡

路線:出發由London轉機,回程Amsterdam返
tour 加埋過唔過一皮?

未知,希望唔過
出發:

早機去London,前一晚仲做緊奴隸獸,成晚冇訓過,即刻見光死。

飛12個鐘,CX最好既係機上娛樂,即刻開幾套片黎睇下,話咁快就有Storks同你的名字

隻機有cam,可以睇下雲上風景

⋯⋯

到左倫敦,下晝三點幾,仲有幾個鐘先夠鐘搭下一程,決定出市區打過白鴿轉

打完卡話咁快就要入返機場,係時候去搵Juno。

LHR->KEF 大概三個鐘到,呢程搭Iceland Air。
lm
你未報晒團咩
btw 聽講iceland air 出名delay
你未報晒團咩
btw 聽講iceland air 出名delay

太多團,唔知報邊個好,跟住就直接出發

我搭個班準時
岩岩睇完個藍冰洞 正!不過順序講到先post相

講返第一日。
到左Reykjavik己經夜晚十一點幾,乜都閂哂,個機場已經冇哂人咁濟。

航班唔多,黎冰島既絕大部分都係游客,D airport bus係跟據每班機落地時間之後45分鐘左右開出。
機場來回市區酒店巴士:4900ISK(即大概34X港紙)好彩一早同hostel book定,出左機場直接上巴士,就會送到我去hostel門口。

由香港到克雷雅未克total用左22hr...好L眼訓...

利伸:樓主窮L,住唔起酒店,冰島D hostel都貴過人,一間6-bed dorm連稅要四百蚊一晚 酒店更加唔洗講....
lm
留個名
上次俾冰島打手毒到點都要去一次
Too slow
到hostel個陣已經凌晨一點幾,沖個涼就拿拿聲訓,執團plan行程個d訓醒先算。

⋯⋯

朝早十點幾醒,呢個時候大部分tour都出哂團,下晝一係就附近鳩hea下。上網搵到有個Free City Walk Reykjavik下晝兩點仲有一場,即刻報名,之後食d野就準備出門。

一出門口⋯⋯嘩屌!凍死人咩
勁大風又落雨濕濕咁,似足香港,話就話有零度,但仲凍過加拿大,真係凍到入心入肺。咩行街睇下野,乜心情都冇哂

呢個tour就唔係去d熱門景點,好似教堂、concert hall個d,而係由歷史系既畢業生同你介紹下冰島歷史,行下d歷史性既地點咁

咁呢⋯⋯冰島就四面環海,主要由冰川同火山形成⋯⋯最初就有條友,好似係維京人定乜水,就最先係度定居⋯⋯冰島大部分人口都住係Rekjaivik,其他地方都冇乜人⋯⋯冰島本來由丹麥統治,係二次大戰既時候宣報獨立⋯⋯其實歷史既野google/wiki咪得囉

利伸:冇讀歷史,UE得D,全程聽唔L明

Btw都係去圖要緊

聽講呢舊冇頭冇面既乜水係代表緊呀乜水(anybody),就企左係議會個building側跟

個湖結左冰

D鴨仔好大隻,唔驚人,好得意

傳說以前有起屋個陣,地盤想起走舊石,但不停有怪事發生,d電子野擺埋去會壞,冰島人覺得有神明之類既野係度,於是就冇郁佢,擺到依家

⋯⋯
補充:冰島冇野係唔洗錢既,話就話係Free city walk,其實最後係以cash俾返少少個導遊當貼士,俾左15歐
唔過萬 發夢就得
利申 啱啱去完返到香港
環島嘅我表示風景真係好靚 不過有排都唔會想再去
Lm
lm 遲下去
準備去
唔過萬 發夢就得
利申 啱啱去完返到香港
環島嘅我表示風景真係好靚 不過有排都唔會想再去

我以為你仲去緊

2個星期冰島真係太多
未夠四點,個city walk就完左,大風到個tour guide自己都頂唔順。Tour一完,即9秒9跑返hostel取暖。

返到hostel休息,同房有個鬼佬話今晚既極光指數係呢幾日以黎最高。反正冇咩做就報個Northern light tour撞下彩。

⋯⋯

結果:
成車人係室外凍左兩個鐘係度鳩等,最後只見到好微既綠光,眼力差d都未必見到,真係睇唔睇都擺,咁就唔見左五舊水⋯⋯

當晚天氣,actual feel我覺得係-20度

利伸:睇過極光

第二日:浮潛

今次冰島之行既另一重點,係水中睇地殻活動:Silfa, Þingvellir National Park,係北美版塊同歐亞版塊之間既裂縫,兩塊版塊以每年2cm既距離漸漸分開。

國家公園入口,係度等埋其他自駕既guests

落水前準備

Dry suit底下要著住自己衫,再加一層teddy bear suit咁既全身保暖衣,先再上dry suit,總之由頭包到落腳。

Full gear上陣

是次浮潛位置

好多人,要排隊

D水清到,差d分唔到係係水面定水底,肉眼睇同上網睇相一樣咁藍 可惜GoPro落水幾分鐘就收左皮,影唔到深水既地方,好想下次夏天再黎過。

游完上黎,食件餅,一邊嘆返杯熱朱古力,一邊等換衫等到頭髮結哂冰,個tour就係度完啦。

Tour fee: 16900ISK (千二蚊港紙,難得包埋免費幫你影相)

⋯⋯

食飯前,趁d鋪頭未收,去Supermarket補充下糧食先

睇唔明賣緊咩肉,似係豬

唔通呢隻就係傳說中用強鹼泡制既鯊魚肉

⋯⋯

是日晚餐

山長水遠黎到維京人既地盤,就梗係要試下d傳統菜。係搵Trip Advisor好多人推薦而又好近hostel既Icelandic restaurant,點返兩道名菜作為今日既結束。

Old Iceland Restaurant

先試下個Viking啤,啤一啤佢先

評價最高既fish soup同roasted lamb。個fish soup好鮮,有d似稠身既seafood chowder,個roasted lamb好嫩口,好味 不過樓主最鐘意既其實係d薯仔 個皮烤到甜甜地咁

埋單8000ISK,真係試一餐就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞