[獨遊]冰島全程local tour之旅(唔追極光)

81 回覆
25 Like 0 Dislike
上年十月去,而家已經有d懷念
個pizza瀑布而家結哂冰 好想係現場睇

當時去左七日, 七日都係落雨, 天色總是灰濛濛
留名
10月我都去了8日全tour洗咗萬四
上年去咗 真係一生人必去
留名
睇到人地d遊記,張張相都咁靚。而我個d睇就iphone相直出又冇技術 真係失禮 跟住落黎我會執執佢先po

⋯⋯

(去Golden Circle既前一晚)
就係我岩岩extend左幾晚hostel,返到房諗住plan下去藍冰洞行程個陣,先發現冰洞距離Reykjavik好遠

如果要由Reykjavik出發,得2-day tour先包括呢個活動,一日冰湖,一日冰洞,住一晚附近d鄉下酒店咁 。雖然時間上仲有鬆動,但明明可以三千蚊搞掂,依家要五千,仲要蝕左晚hostel,真係好唔抵

點解要咁對冇車牌既人⋯⋯

好彩皇天不負苦心人 ,俾我搵到一個由市中心出發既ice caving day tour。同其他tour比較過d內容,confirm佢係將冰湖既行程縮短,放飯去廁所個d時間慳得就慳,而最重要既冰洞行程就好足料,即刻手起刀落,俾錢check-out。

(回憶完結)

⋯⋯

第四日:Ice Caving Express and Glacier Lagoon

期待已久

晨早07:15就要係Hallgrimskirkja教堂前集合,hostel行過去幾分鐘就到。

前一晚旅行社仲好貼心咁email同你分享當日既tour順唔順利,第二日既weather forecast如何,冰洞既情況穩唔穩定,提你準備好防水保暖既衣物,食得既野盡量帶定之類,時間就是金錢。

一行廿幾人,向冰島南部進發。

冇諗過朝早九點仲見到月光

油站隔離既bakery,巴士要停底check一check,未有野食好趁依家買。買左樽橙汁同個包,叫做唔過一百

大概兩個幾鐘到,黎到今日第一個景點:Skogafoss,意思係Forrest waterfall,但其實附近(包括成個冰島)係冇真正既forrest既

仲係twilight時分,反正都睇唔清楚,求其打個卡算啦。

始終係走馬看花團,係咁易停15min就要走人。

上返車,食個包先
上個月去完返嚟
其實我覺得冰島無啲人講到咁神
Geyser我覺得之前係智利睇靚好多
但overall冰島都係靚嘅
係啲嘢貴到仆街

如果唔係個死人天氣 應該會靚好多

利伸:覺得New Zealand靚d

可能之前去南美睇過更靚嘅景 所以覺得冰島無啲人講到咁神掛

南美 想去但冇假 除非唔再做奴隸獸
巴打我都係冰島
除左要license 同潛水之外,打算其他地方都去

巴打住係邊頭
留名年尾去
好正
黎緊3月頭去冰島, 渣車環島遊, 希望食野 唔會貴過瑞士
四月去 留名
利申 淘咗頂黃色冷帽扮Juno
黎緊3月頭去冰島, 渣車環島遊, 希望食野 唔會貴過瑞士

3月輕鬆
不過你記得揀間0自負額
我就一個唔好彩中左石仔 硬食左墊底費
不過好在旅遊保包租車墊底費
話咁快就到左第二個景點:Reynisfjara Black Sand Beach

冰島大部分沙灘既沙都係黑沙,只有少部分係黃沙。至於d黑沙點黎,d六角柱體點形成 都係個句,你自己Google啦。

唔夠時間行埋去個山洞到睇

又係15min,全團自動自覺上返車,連廁所break都唔要,我feel到大家既目標都好一致,就係要準時去到藍冰洞。

黎左冰島幾日,日日都天陰陰咁,冇一日唔落雨,估唔到今日個天幾好。到咁上下,tour guide收到冰川個邊既最新消息,據探子 (冰洞專家)回報,今日冰洞既情況良好,冇水浸,只要keep住咁既天氣就一切順利。

⋯⋯

離開黑沙灘,就一直沿住著名既一號環島公路直去冰湖啦,呢程需時三個幾鐘頭。

一號公路既風光

叫做Vik既Village

用留名功能劉鳴先
一蚊?我個一蚊呢
留名
想grad trip去
想知大概用幾錢到 唔慳唔豪
巴打d相咩機影? 我二月中去環島
巴打d相咩機影? 我二月中去環島

iPhone 7 浮潛個日就GoPro
求 one day ice cave tour link
搵整都係兩日一夜
live 左 留個名先
好想去冰島
求 one day ice cave tour link
搵整都係兩日一夜

間野叫GOECCO, 或都search "ice cave express and glacier lagoon reykjavik"
晏晝十二點幾,個天都仲未光齊咁。冬季雖然日照好短,但暮光、日出、日落既過程就特別長,最岩就係影相,可惜我部相機⋯⋯

充滿驚喜既第三站:Glacier Lagoon

極地之外,世界上最大(都係好似 )既冰川jokulsarlon Glacier既Iceberg由呢度流入大海

轉個彎,去另一邊睇下。成個沙灘都係冰,呢邊d冰又同頭先個邊d冰唔同。

除左大家都知既極光、藍湖、藍冰洞之外,冰島仲有咁靚既景色。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞