中山做嘢一年, 你問我答

438 回覆
147 Like 52 Dislike
請ADMIN容許我開喺時事台澄清吓
大家都知我喺中山一年做過嘢, 因為蔣介石#2436公開咗呢件事
我都知唔係個個都想知
但如果有人覺得呢樣影響學獨聯/港獨聯
希望我可以喺道解答大家疑慮

交代吓背景
點解要去中山
因為以前想教書, 未想轉行住, 而香港好難搵工, 所以喺香港教咗一年後去咗澳門教3年, 後嚟想轉環境, 見到報紙有間國際學校請人, 所以去見
呢間學校年年都喺明報請香港人教IELTS, 國際學校課程
唔需要我亦都冇人脈, 去到做咗10個月冇同任何共產黨員結交, 最後俾人話校內散佈港獨CALL公安搵我, 好彩一早離開咗
呢間學校年年請一大堆人, 所以質素一定唔會好.....
而去到先知係一個地獄, 夠我寫本書
我同蔡校長好熟..........
間學校老師係講普通話,同學仔係中山本地人,所以係講廣東話+方言
你可以話我當年睇份工緊要過抗共
因為雨傘後心灰咗
嗰陣完全冇諗過今日會企到咁出加入學獨聯

而當時我都係有少少僥倖心態
中國衰嘢唔會發生喺我身上嘅,我咁大個人
又想堅持下教書呢個career
所以就去咗
中港一等一垃圾,完全係呃錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞