係度為買左lightning耳機既人默哀

133 回覆
298 Like 7 Dislike
其實我覺得lightning好d, typeC個種我覺得好易卡塵又難清
不過統一格式我覺得都幾好
下代iphone轉埋typec就更好

usb-c 有24個針腳 而且可以同時傳送數據 因此最高可以有10Gbps 而macbook基於usb-c 既thunderbolt更加有 40Gbps 可以支援埋外置顯示卡,再加上佢有100Watts叉電,所以apple其他product好多都係用返usb-c
反而lightning只有8個針腳 最高只得480Mbps速度,另外只係得12Watts叉電,不過都可以理解,因為佢啲針腳外露,手指掂到都有少少麻痺既感覺,好難想像佢之後點樣支援快速叉電 設計上除咗lightning頭細啲,其餘已經輸哂,好難唔被取締

source: https://www.tronsmart.com/blog/47_5-reasons-why-usb-c-is-better-than-lightning.html
ipad pro 用type c 係方便output external display 支援5k mon, 唔係放棄lightning
佢放棄lightning真係好失望
用獨家線都由你
但幾年換一換
舊線變廢線
你有冇良心?
當用家係狗咁撚
佢放棄lightning 我放棄apple
唔係好明 咁買30W牛用usb c to lightning最盡都係出到12W?
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=383&t=5583911
自己冇試過 可以參考吓其他人既測試結果 設計限制嚟 個lightning port剩係入到12W 加上有晶片控制 就算當你usb-c 入到500W 轉換頭只係轉換頭 去到lightning果part都已經落返哂去
type-c唔係android專用...
支持轉晒usb c,始終一條線可以做好多嘢。

我都係用緊usb c駁落個mon/叉電/入文件
其實歐盟一早想全面用typr-c統一快充,減少浪費。
lightning 本身有太多限制 根本推出已經係一個錯誤
使用體驗上唔差得遠 但性能上差十萬9千里 傳輸電壓又低 支援唔到佢其他product叉電
就算佢推出lightning 2 係可以有usb-c 性能一半都好而且可以支援lightning 1,都已經足夠佢玩幾年,但舊線舊product一樣慢,又係要你換線
最緊要轉type c條線唔好再咁易爛
Macbook系列放棄MagSafe真係好反智
邊個傻閪諗出黎用type c 仲要放棄埋usb port 下下帶住個adapter出街咩
agger
不過新apple pencil又變返類似Magsafe既野
希望過多兩三年support到high voltage就會係macbook出現返
唔變舊 邊有人換
轉c 好大機會係歐盟問題
除非你可以係手機上面量產到隔空無線充電
唔係cut哂啲port無意思

呢項技術唔係無
但係做落手機要幾錢
量唔量產到
第三方又sup唔support 到都要考慮
得你一個做然後個市場catch up唔到你咪收皮

落葵芳見過
佢跟機果個都做唔到快充
要另外買ipad果隻先得
點解今年iphone唔轉type c呀
要用三種頭好撚煩
係咪想改革做無port呀?
應該一直都係想推無線,lightning耳機只係過渡
如果出usb-c earphone
.我即買,一條過插哂an 機, apple, notebook
想問下Thunderbolt 3 Ports係咪又係另一樣嘢嚟?
依家macbook pro 仲用緊依款

如果係嘅話咁即係依家apple 用緊lightning, usb c 同 thunderbolt 3 三種唔同嘅ports?
apple 個網寫Thunderbolt 3 (USB-C)
咁即係點?同一樣嘢但唔同名?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞