沈陣營第一百九十七期 - 死守騰訊王國英、一股不留沈振盈

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

沈門最高指示

徙置區大堂公告

沈門朝聖區,新入門必讀

https://lihkg.com/thread/390469/page/1

2018近照

大家繼續happy等大師兄回歸,新入黎既d j 圖唔該放得好d。
哩個標題好值得欣賞
沈振盈:短線只屬大型上落市
11月04日(日) 22:30

訊匯證券行政總裁沈振盈在東方產經「另類指標」專欄表示,上周指出:「本周的日子不算太差,大市隨時醞釀反彈」。確實,10月份恒指的跌幅已逾3,000點,在期指結算後反彈也屬正常。當然,今次的反彈是有藉口的,就是中美貿易戰有望紓緩。特朗普公開聲明,將與國家領導人在月底的G20會議期間會面,市場期望雙方可以有解決的方案。

由於市場主流的意見認為,全球股市的下跌,主要是因為貿易戰,故此,只要貿易戰一解決,就會牛市重臨!亦正因如此,港股出現了3日升近2,000點的大反彈。

然而,實際情況真的如市場所預期的嗎?首先,貿易戰不是港股入熊市的主因,而主要的原因現時仍未有逆轉的迹象。其次,由於早前市況太淡,令到市場一面倒傾向做淡倉,造就了大挾倉的可能性。

此刻的部署,仍是候高做淡為主,暫時不用重注,等中期選舉之後再算。本周的日子偏淡,但相信仍是約1,000餘點的大型上落市而已。

本周每日的股市走勢預測:
周一(辛丑日):天干屬金地支屬土,土生金局,反覆上落,先低後高。
周二(壬寅日):天干屬水地支屬木,水生木之局,繼續上落市為主,走勢偏強。
周三(癸卯日):天干屬水地支屬木,水生木之局,仍是上落市,走勢偏弱。
周四(甲辰日):天干屬木地支屬土,木剋土之局,出現震盪。
周五(乙巳日):天干屬木地支屬火,木生火之局,先高後低。

訊匯證券行政總裁 沈振盈(作者為註冊持牌人士)
─ ─ ─ ─ ─ ─

置頂兼推上黎
寶爺315熊
做乜個市咁廢架, 熊一熊佢先
G chi
留名
過左超淡之戰, 得個吉
寶少神秘力量搞我隻qq呀
仲有咩天機咩屈機
\|/
師傅
呢條撚屌我真係唔明點會有人信佢嘅?

師父句「太平山下老襯多」真說話嚟嘅

由佢講甚麼跟股神中石油贏1000萬已經知係老千
我fb見佢推薦一次檢舉一次添,最慘有啲朋友like咗
bitcoin起果我啲frd已經問過我啦,我話自己買粒都咪撚信條打靶
最近搞個咩公仔機, 個手機APP夾公仔機既公仔
說D人會好多人玩好好賺, 心諗ON99我出街都唔夾走去用APP夾
之後個APP上左GOOGLE PLAY一星期就落架

連玩都無得玩, 買機D人等蝕啦
受騙的那個, 比騙徒更混帳
呢條友同幣少都應該坐翻十碌八碌,兩個打靶仔,不過香港人真係好好水,咁局都中
\|/

新POST上香
電話夾公仔係上年定前年個頭啖湯已經賺到好多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞